Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru

Gdyby ktoś zapytał mnie, które ciasto lubię najbardziej od razu odpowiedziałabym, że marchewkowe. Zapewne dwie sekundy po zaczęłabym gdybać, że może jednak szarlotka albo sernik, ale sama wiem, że głęboko w sercu moja największa miłość z ciast to właśnie ciasto marchewkowe. Jedno z najlepszych, które jadłam  to oczywiście to, które możecie znaleźć tutaj, ale też wielki kawałek w Vege Mieście, i to bez cukru! Dlatego też stwierdziłam, że w końcu przyszedł czas na jego zdrową wersję i niedzielną wieczorową porą powstało zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru. I muszę powiedzieć, że to prawdopodobnie najlepsze ciasto marchewkowe, które jadłam w życiu! Jest bardzo wilgotne, bardzo marchewkowe, słodziutkie dzięki bananom, mocno korzenne z nutką orzechów – bajka po prostu <3 Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru od teraz zacznie bardzo często u mnie gościć i na pewno niedługo zobaczycie wersję ze zdrowym kremem na bazie serka philadephia <3 A tymczasem zapraszam na wersję bez, ale równie smaczną i uzależniającą :)

Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru

(keksówka 20×11 cm)

~ 2-3 obrane marchewki (ok. 200 g)
~ 3 banany bardzo dojrzałe (ok. 300 g miąższu)
~ 1 jajko
~ 1 łyżka masła orzechowego
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 3/4 łyżeczki zmielonych goździków
~ 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
~ ew. garść orzechów włoskich

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i delikatnie odciskamy sok. Banany obieramy, kroimy na kawałki, a następnie rozgniatamy dokładnie widelcem tworząc papkę.

Do miski wrzucamy marchewkę, dodajemy papkę bananową, masło orzechowe, jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli mamy ochotę możemy dodać garść posiekanych orzechów włoskich i wymieszać.

Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej – z nią nie trzeba nic robić ;)). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem można posmarować z wierzchu masłem orzechowym ;)

Drukuj



3 thoughts on “Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close