Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru

Te zdrowe pełnoziarniste herbatniki bez cukru to mała zapowiedź ciasta, które planowałam już od dłuższego czasu i zdrowa wersja herbatników była najtrudniejszym krokiem. Nie chciałam używać tych ze sklepu, bo niestety większość z nich nie ma zbyt obiecującego składu, ale w końcu udało mi się wyczarować przepyszne i łatwe zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru. Dodatek masła klarowanego sprawia, że są maślane i pięknie pachną, a dodatkowo są chrupiące i lekko słodkie. Są kruche, ale nie tak bardzo jak te sklepowe. Ale i tak smakują super! Jeżeli nie chcecie wykorzystywać ich do ciast polecam oblać je chociaż polewą z roztopionej czekolady albo karmelem z daktyli i masła orzechowego, żeby troszkę podkręcić słodkość – wtedy będą idealne (choć mi smakują nawet bez niczego ;)). A jako podstawa do ciast zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru sprawdzą się idealnie bez żadnych ulepszaczy. Zapraszam :)

Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru

~ 300 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ ½ sody oczyszczonej
~ 2-3 łyżki masła klarowanego (ok. 60 g, roztopionego)
~ 4 łyżki syropu klonowego
~ 3-4 łyżki wody

Mąkę pełnoziarnista mieszamy z proszkiem i sodą. Dodajemy masło, syrop klonowy i wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody). Wyrabiamy na jednolite ciasto (ma być zbite, ale nie lepiące). Rozwałkowujemy na prostokąt i dzielimy na herbatniki (ok. 30 sztuk powinno wyjść).

Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close