Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru

 

Jeszcze niedawno bardzo często mówiłam, że nie wierzę w zdrowe słodycze. Bo chociaż istnieją te wszystkie „zdrowe cukry” albo „zdrowe zamienniki cukru”, to myślałam, że niemożliwe jest uzyskanie takiego smaku jak w tradycyjnych ciastach. I ostatnio coraz bardziej przekonuję się, że rzeczywiście nie można uzyskać takiego samego smaku, bo można uzyskać lepszy! I do tego w zdrowej wersji! Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru to wynik długiego poszukiwania idealnej inspiracji na ciasto, które przejdzie w moim domu. Które nie dostanie metki „za mało słodkie”, „dziwne” itd. Bo okazało się słodsze niż niejedno tradycyjne ciasto z cukrem, które dotychczas w domu serwowałam. Zdrowy sernik klonowy bez cukru to tak naprawdę jeden z najlepszych serników, jakie zrobiłam. I nawet nie wiem czy nie najlepszy, jaki jadłam w życiu. Jest bardzo puszysty, a jednocześnie kremowy. Wilgotny, słodki, z wyraźną nutką syropu klonowego, daktyli i masła orzechowego. Same dobroci w jednym cudownym serniku, który na pewno Was zaczaruje, jak mnie. I proszę nie przestraszcie się dużej ilości śmietany – prawdę powiedziawszy trochę skopałam wyjściowy przepis, bo nie miało być, aż tyle. Ale późna godzina zrobiła swoje, a sernik wyszedł najlepszy na świecie, więc nie bójmy się dodać troszkę więcej tłuszczu ;) Zapraszam na zdrowy sernik klonowy bez cukru :)

Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 100 g suszonych daktyli
~ 80 g płatków owsianych (ok. 8 łyżek)
~ 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody i wrzucamy je do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wylepiamy równomiernie całe jej dno. Odstawiamy.

Masa serowa:
~ 500 g twarogu półtłustego mielonego
~ 400 g śmietany kremówki 30 %
~ 125 ml syropu klonowego
~ 3 jajka
~ 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 50 g)

Jajka ubijamy 2-3 minuty mikserem. Następnie dodajemy twaróg, kremówkę, syrop klonowy i mąkę. Wszystko razem miksujemy do dokładnego połączenia (ok. 3-4 minuty). Masa będzie bardzo płynna, ale nie trzeba się tym przejmować ;)

Przelewamy do tortownicy ze spodem daktylowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (ok. 15 minut przed końcem warto przykryć wierzch arkuszem papieru do pieczenia, żeby się za bardzo nie zarumienił ;)). Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Nożem okrążamy sernik, żeby „odczepić” go od boków tortownicy. Sernik opadnie, a dzięki temu opadnie równo. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wierzch:
~ 100 g daktyli suszonych
~ 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę zostawiając 2-3 łyżki. Miksujemy je razem z masłem do połączenia dolewając troszkę wody pozostałej z moczenia daktyli (masa bez tego może być trochę za sucha). Smarujemy wierzch sernika.

Ostudzony sernik wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Najsmaczniejszy, najbardziej wilgotny i kremowy będzie właśnie po małym leżakowaniu w zimnie. Smacznego :)


Drukuj



2 thoughts on “Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close