Zupa krem z pieczonej papryki i dyni – jeden z najlepszych kremów, jaki zjecie w życiu

Zupa krem z dyni to zdecydowanie najbardziej popularny sposób na przyrządzanie dyni i sama go często nadużywam (ale jak tego nie robić, kiedy krem z dyni jest taki pyszny?). Ostatnio jednak wpadłam na lekkie urozmaicenie i powstała przepyszna i pięknie czerwona zupa krem z pieczonej papryki i dyni. Moje zupy kremy zazwyczaj są naprawdę proste i nie bawię się w milion warzyw, ziół i przypraw, a raczej staram się wydobyć to co najlepsze z bazy mojego kremu. I zawsze wychodzą przepyszne <3 Jeżeli próbowaliście już pieczonej papryki (a w tym spaghetti to wręcz obowiązek!) to wiecie, jak wspaniale smakuje. W połączeniu z pieczoną dynią dają przecudowny efekt, do którego chce się wracać i który idealnie wpasowuje się w jesienne klimaty. Kto dzisiaj kręci krem ze mną? ;-)

Zupa krem z pieczonej papryki i dyni

(4 porcje)

~ 350 g surowej dyni
~ 2 czerwone papryki
~ 2 czerwone papryczki chili
~ 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
~ 1 cebula
~ 1-2 łyżki oliwy
~ sól, pieprz
~ ricotta / feta do podania i świeży tymianek lub bazylia do podania

Dynię kroimy na plasterki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut, aż będzie bardzo miękka i lekko zarumieniona. W połowie pieczenia dodajemy pokrojone w ćwiartki papryki bez głąbów skórką do góry oraz papryczki chili bez pestek. Wyjmujemy warzywa i odstawiamy. 

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i zalewamy bulionem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z serkiem feta lub ricottą. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *