Ajvar, czyli serbska pasta z pieczonej papryki

Wertowałam jakiś magazyn kulinarny z przetworami i wśród wszystkich dżemów, konfitur i sałatek, natknęłam się na ajvar. Słyszałam o nim już dawno, ale dotąd jeszcze nie miałam okazji spróbować. Mieliśmy właśnie w domu mały nadmiar papryki, która wręcz prosiła się o przyrządzenie, więc zabrałam się do roboty. I jak dobrze, że trafiło na ajvar, serbską pastę z pieczonej papryki, bo jest niesamowita. Ajvar jest lekko pikantna, aromatyczna i potrafi ze zwykłego dania czy kanapki zrobić coś na długo pozostającego w głowie. Wyczytałam, że czasem robi się go jeszcze z dodatkiem bakłażanów czy pomidorów, ale mój jest z samej papryki. I nic mu nie brakuje ;)

Ajvar, czyli serbska pasta z pieczonej papryki

(słoiczek 240 ml)

~ 2 duże czerwone papryki
~ 2 łyżki oliwy
~ 1 cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ sok 1/2 cytryny
~ sól, pieprz cayenne

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Papryki pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na mniejsze kawałki. (jedną na ok. 8) Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Pieczemy ok. 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż skóra lekko sczernieje.

Od razu po wyjęciu z piekarnika kawałki papryk wkładamy do woreczka foliowego, odcinamy dopływ powietrza i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy i zdejmujemy skórę (powinna łatwo zejść ;)). Odstawiamy.

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż cebula się ładnie zeszkli. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i wciskamy sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do misy blendera razem z papryką i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu cayenne. Przekładamy do słoiczka.

Ajvar można jeść po prostu na pieczywie jak dżem, ale ja Wam bardzo polecam podać go do  jakiegoś mięsa (np. piersi z kurczaka), białej ryby czy naleśników z fetą ;) Pasuje też jako dip do nachosów czy warzyw.  Mi bardzo smakował w kanapce z wędzonym pstrągiem. Prosto ze słoika też smaczny i pięknie pachnie ;) Smacznego!

Drukuj


2 thoughts on “Ajvar, czyli serbska pasta z pieczonej papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *