fbpx
Home Ciacha Bezglutenowa babka migdałowa – fit babka wielkanocna bez mąki i bez cukru

Bezglutenowa babka migdałowa – fit babka wielkanocna bez mąki i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Bezglutenowa migdałowa babka bez cukru to zapewne jedyne bardziej tradycyjne ciasto wielkanocne, które uda mi się wymyślić w tym roku, bo moja rodzina już tak kocha sprawdzone mazurki jak z migdałami i białą czekoladą, pomarańczami, orzechowy z daktylami czy z orzeszkami i mleczną czekoladą, że nie uda nam się zmieścić w nasze brzuchy kolejnych ciast :D Tą babkę udało mi się jednak wytworzyć przed świętami, więc nasze ucztowanie świąteczne trochę się już zaczęło ;) Sama babka jest bardzo delikatna, mocno migdałowa i przyjemnie słodka. Koniecznie tylko natłuśćcie dobrze formę, bo rozwalone w pół babki to, naprawdę nie jest warte Waszych nerwów ;) Zapraszam – bezglutenowa babka migdałowa bez cukru przed Wami :) 

Drukuj

Bezglutenowa babka migdałowa

Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 220 kalorii, 5B, 15W, 16T, 3 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • 200 g bardzo dobrze zmielonych migdałów (drobniutko jak na mąkę)
  • 1 duży dojrzały banan (ok. 120 g miąższu)
  • 100 ml miodu
  • 50 g oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę do babki (najlepiej ceramiczną) smarujemy bardzo dokładnie masłem i oprószamy łyżką mąki lub zmielonych migdałów. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Żółtka, banana, miód, olej i ekstrakt miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  3. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do masy żółtkowej. Mieszamy delikatnie łyżką.
  4. Dodajemy zmielone migdały i proszek. Ponownie mieszamy łyżką.
  5. Przelewamy do formy (powinna wypełnić ok. 2/3 wysokości). Jeżeli wyjdzie Wam za dużo ciasta wlejcie resztę do foremek na muffinki lub keksówki – też super wyjdą, a do święconki się nadadzą ;)
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest przepieczona i wyjmujemy.
  7. Odstawiamy, a gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy z formy.  Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close