fbpx

Bułeczki z borówkami i kruszonką, czyli borówianki a la jagodzianki

by Kucharka w baletkach

Bułeczki z borówkami i kruszonką to następcy jagodzianek, kiedy już skończy się sezon jagodowy, a zacznie sezon na borówki.

Jagodzianki ostatnimi laty cieszą się wielką popularnością. Kiedyś nikt specjalnie nie przejmował się czy kupuje jagodzianki z samymi jagodami, z jagodami i z żelem czy samym żelem. Kupowało się jagodziankę za kilka złotych i było się szczęśliwym. Mi takie jagodzianki z kruszonką kojarzą się bardzo z wakacjami nad morzem, bo tata i  wujek zawsze kupowali je na śniadanie, kiedy reszta jeszcze spała.

Dzisiaj natomiast wypiek jagodzianek to już prawdziwa sztuka. Robione są rankingi jagodzianek. Cukiernie i piekarnie ważą swoje jagodzianki, żeby udowodnić, że za ceną 20 zł stoi naprawdę solidna ilość jagód i wielkość całej drożdżówki.

Ja na takie fancy pięknie jagodzianki pozwalam sobie 1-2 razy w sezonie. Jednak, mimo wszystko wolę upiec je sobie sama w domu, bo są równie pyszne a mam ich dużo więcej za taki sam koszt ;)

Natomiast kiedy kończy się sezon na jagody, ratują mnie borówki. Ostatnio dostałam wielki koszyk borówek prosto z krzaczka i stwierdziłam, że nie znajdę lepszego wykorzystania dla nich niż właśnie borówianki.

Bułeczki z borówkami i kruszonką idealne na lato

Bułeczki z borówkami i kruszonką są pełne borówek

Przygotowując te bułeczki z borówkami wykorzystałam stary, dobry i sprawdzony przepis na jagodzianki. Zmieniłam tylko owoce i nieco zmniejszyłam ilość cukru.

Muszę powiedzieć, że choć wciąż jagodzianki to numer jeden dla mnie, to borówianki to też przepyszne bułeczki. Są słodkie, ale nie przesłodzone, mięciutkie, idealnie maślane i bogato nadziane. Idealne na śniadanie, przekąskę, deser, czy nawet kolację.

Ja przyznam, że napełniły też mnie wielką dumą. Piekłam je na rodzinnego grilla z teściami i moimi rodzicami, a podarowałam je też mojemu bratu z żoną oraz znajomym  z pracy. Wszyscy chwalili, że pyszne, ale najważniejsze, że pochwalił też mój brat, który nigdy nie chce próbować nic nowego, a lista ciast, które jada zamyka się w 5 pozycjach. Poczułam naprawdę zwycięstwo, gdy napisał mu wiadomość „Pati, ale te bułeczki to pyszota. Na urodziny mamy jak byś robiła to zamawiam”.

Zachęcam więc to skorzystania z sezonu borówkowego też w takiej cukierniczej formie. Wiem, że borówki kuszą, żeby jeść je bez niczego. Same w sobie są już słodkie i soczyste. Łatwo też posypać po prostu nimi placki z kefiru, czy zmiksować na koktajl borówkowy. Zapewniam jednak, że jako borówianki też się spisują wyśmienicie i każdemu zasmakują.

Bułeczki z borówkami i kruszonką

Drukuj
Liczba porcji: 20 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 255 kalorii 5 g białka, 40 g węgl, 8 g tł, 1 g błonnika na porcję
Ocena 4.4/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

Zaczyn:

  • 80 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml)
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 białka do wysmarowania wierzchu bułeczek

Borówki:

  • 600 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ew. 1 łyżka cukru

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE

Zaczyn:

  1. Drożdże rozgniatamy widelcem.
  2. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, mleko i mieszamy do połączenia.
  3. Dodajemy mąkę, mieszamy do pozbycia się grudek.
  4. Odstawimy na 20 minut, aż masa podwoi swoją objętość.

Ciasto:

  1. Masło podgrzewamy na małym ogniu i lekko studzimy.
  2. Do miski wrzucamy mąkę i dodajemy zaczyn. Lekko mieszamy.
  3. Dodajemy resztę składników (poza białkami) i wyrabiamy na miękkie elastyczne ciasto w razie potrzeby dosypując troszkę mąki, jeśli będzie kleiste (staramy się jak najmniej, ale nie może się kleić).
  4. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.

Borówki: Borówki myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier i mieszamy. Kruszonka:

  1. Masło siekamy.
  2. Mąkę wrzucamy do miski, dodajemy masło i łączymy jak ciasto na zacierki.
  3. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Wykończenie:

  1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 części. Z każdej formujemy kulkę i każdą w dłoniach rozlepiamy na płaski placek.
  2. Na środku układamy borówki i dokładnie zalepiamy. Układamy luźno na blaszce (jeżeli korzystasz ze standardowej wielkości blaszki to połowa powinna zmieścić się na jednej). Odstawiamy na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  4. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, aż się ładnie zarumienią.
  6. Wyjmujemy i studzimy (jeśli niektóre się pootwierały i puściły sok to lepiej od razu je przełożyć na talerz).
  7. Smacznego :)

Bułeczki z borówkami i kruszonką - jedna sztuka na talerzu

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close