Burgery z kaszy jaglanej i tofu

Kolejny eksperyment z tofu i kolejny sukces! Na pierwszy ogień były tofurniczki, więc nadszedł czas na burgery. Ale nie byle jakie! Chciałam, żeby były megasmaczne i megazdrowe, i oczywiście wegetariańskie. Efekt kolejny raz przerósł moje oczekiwania! Dorównują nawet smakiem tym , które jadłam w wegańskiej knajpce z burgerami (Krowarzywa, polecam :)). Nadadzą się nawet na wynos. Są po prostu niesamowite! Pięknie się prezentują, są sycące i pełne witamin, a jednocześnie tak zabójczo pyszne! Koniecznie musicie spróbować. Tofu po raz kolejny stanęło na wysokości zadania. Niebo w gębie!


Burgery z kaszy jaglanej i tofu (6-7 sztuk)

  
~ 100 g kaszy jaglanej
~ ok. 5 cm pora
~ 1 czerwona papryka
~ 100 g groszku konserwowego
~ 150 g tofu naturalnego
~ 1 jajko
~ vegeta, pieprz
~ 0,5 łyżeczki curry

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 25 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Lekko studzimy.

Pora siekamy drobno, paprykę i tofu kroimy w kostkę. Wrzucamy do kaszy jaglanej i dodajemy odsączony groszek. Mieszamy i wbijamy jajko. Doprawiamy dobrze vegetą i pieprzem. Dodajemy curry dla kolorku ;) Formujemy burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Podajemy z sałatką  ;) (u mnie sałata lodowa, pomidor, serek wiejski i przyprawy ;) Smacznego :)

Piknik majowy Akcja bez nabiału

Drukuj


6 thoughts on “Burgery z kaszy jaglanej i tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *