Burgery z soczewicy i tuńczyka

Burgerowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem zaskakująco pyszne połączenie soczewicy, tuńczyka i fety. To jedno z tych połączeń smakowych, którego trzeba spróbować. Świetnie skomponowane i niezawodne obojętnie, w jaki sposób podane. U mnie oczywiście w postaci burgerów, które ostatnio rządzą mną i moją kuchnią też :p Pomysłów jeszcze przybywa, więc jeszcze troszkę będę Was rozpieszczała przeróżnymi, ale zawsze przepysznymi :) Tym razem debiut mają fishburgery, z których rodzajami też jeszcze będę trochę kombinować. Jak zwykle można podać je w bułce lub z surówkami. U mnie wylądowały obok surówki z buraków i sosu tzatziki. Polecam serdecznie :)

Burgery z soczewicy i tuńczyka (4 sztuki)

~ 100 g soczewicy zielonej
~ 100 g fety
~ 1 puszka tuńczyka (ok. 150 g)
~ 1 jajko
~ 1 natka pietruszki
~ sól,pieprz

Soczewicę zieloną gotujemy 25 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Soczewic i tuńczyka mieszamy (można również zmiksować na gładką masę w blenderze, ja tym razem wolałam bez tego ;)). Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy dokładnie. Dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pierz. Mieszamy delikatnie. Formujemy kotlety i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy w bułce z warzywami lub z surówkami i koniecznie sosem (tzatziki świetnie pasuje ;)). Smacznego :)

 

Drukuj



6 thoughts on “Burgery z soczewicy i tuńczyka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *