Burgery z soczewicy, tofu i liści rzodkiewek

W ucieczce przed nauką do poniedziałkowego egzaminu postanowiłam ugotować coś nowego. Inspirację do nich dała mi moja Brainy, za co jej bardzo dziękuję :* Już kilkakrotnie widziałam liście rzodkiewek w przepisach. Kiedyś w zupie, potem w sałatce, a ostatnio jeszcze w kotletach. Na początku nie byłam pewna czy to dobry pomysł, ale zaryzykowałam. I był tak przepysznie! I tak sycąco! Z każdym kolejnym daniem z tofu, jakie zrobię, kocham je coraz bardziej! Nie byłam pewna czy wpasuje się w soczewicowo-pieczarkowe klimaty, ale pasowało idealnie. Absolutnie musicie je zrobić :>

Burgery z soczewicy, tofu i liści rzodkiewek (4 burgery)




~ 100 g zielonej soczewicy
~ 1 czerwona cebula
~ 200 g pieczarek
~ 200 g tofu
~ 1 duży pęczek liści rzodkiewek
~ 1 jajko
~ sól, pieprz
~ czosnek granulowany (mogą być ząbki ;))

Soczewicę gotujemy 25 minut,przelewamy wodą i odcedzamy. Wrzucamy do niej cebulę i pokrojone drobno pieczarki i podsmażamy. Po kilka minutach dodajemy posiekane drobno liście rzodkiewek i pokrojone tofu. Wszystko blendujemy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy 4 duże burgery i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Podajemy z surówkami lub w bułce (wtedy bułka+jeden burger absolutnie starczą na porcję ;)) lub z czym chcecie ;) (u mnie surówka z marchwi i surówka z buraków). Smacznego!

Wegetariański obiad III

Drukuj



4 thoughts on “Burgery z soczewicy, tofu i liści rzodkiewek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *