Cannelloni z rybą, ricottą i papryką

Odkąd założyłam akcję „Viva ricotta” cały czas czekałam na jakiś pomysł, którego jeszcze nigdzie nie widziałam albo jeszcze nie robiłam. I dopiero dzisiaj to się stało. Może nawet lepiej, bo najbardziej lubię gotować po wizycie w sklepie i połączeniu składników, tak jak jeszcze tego nie robiłam. Wtedy mam z tego największą radość i satysfakcję :D Warto było czekać, bo wyszło coś naprawdę niesamowitego. I dodatkowo potwierdziło moją tezę, że ricotta jest świetna absolutnie we wszystkim. I nie można jej niczym zastąpić. Jest unikalna i wyjątkowa <3 I tak oto powstało przepyszne zapiekane cannelloni. A że piątek to z rybą. Ricotty i ryby nigdy wcześniej nie jadłam w połączeniu i troszkę obawiałam się efektu. Ale zupełnie niepotrzebnie. To po prostu trzeba spróbować!

Cannelloni z rybą, ricottą i papryką (2 porcje)

~ 7-8 rurek cannelloni
~ 1 duża cebula
~ 200 g filetu z ryby (dorsz, tilapia)
~ 100 g ricotty
~ 2 czerwone papryki
~ 2 pomidory
~ 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 3/4 szklanki wody
~ 50 g sera żółtego startego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka tymianku
~ 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
~ oliwa

Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone filety z ryby. Chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystko chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wylewamy na rurki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 
Po 15 minutach wyjmujemy i posypujemy startym serem. Wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Podajemy od razu. Smacznego :)

Viva Ricotta!

Drukuj


2 thoughts on “Cannelloni z rybą, ricottą i papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *