Ciasto amerykanskie

Ostatnio trochę słodko zrobiło się na blogu, ale myślę, że pora roku nawet skłania do lekkiego słodzenia sobie życia. Przepis na to ciasto znalazłam już dawno temu,kiedy musiałam zrobić coś szybkiego bez użycia miksera. To wyszło idealnie. Smakuje naprawdę świetnie, a jest bardzo łatwo i mało pracochłonne. Wystarczy wrzucić składniki do miski, odstawić, wymieszać i podpiec. I już. Pyszne, mocno kakaowe z lekką nutą cynamonu i kawałkami jabłek. Trochę podobne do cynamonowca, ale jednak inne. Idealne na bezstresowy weekend ;)

Ciasto amerykańskie (keksówka  20×11 cm)

~ 3 duże jabłka (ok. 500-600 g)
~ 100 g orzechów włoskich
~ 1 łyżka cynamonu
~ 1 szklanka cukru
~ 2 szklanki mąki
~ 1 łyżka proszku do pieczenia
~ 2 łyżki kakao
~ 2 jajka
~ 0,5 szklanki mleka
~ 0,5 szklanki oleju

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do miski. Na jabłka wysypać lekko posiekane orzechy i posypać cynamonem. Następnie wsypać cukier, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wbić jajka. Wlać mleko, a następnie olej. Odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie wymieszać wszystko dokładnie łyżką i przelać do formy wysmarowanej masłem.
Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem ;)

Drukuj



6 thoughts on “Ciasto amerykanskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *