Ciasto bananowo-ananasowe z orzechami – Koliber

Niestety dzisiaj dopiero udało mi się tutaj dotrzeć wieczorową porą, ale przecież weekend bez ciacha to słaby weekend, a na to nie można pozwolić! Dzisiaj mam dla Was coś oryginalnego, w miarę zdrowego i przewspaniałego. Korzystałam z niezawodnych Moich Wypieków, ale jak zwykle zrobiłam lekko po swojemu ;p Ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Wilgotne, sycące, lekko słodkie z kawałkami orzechów, a całość dopełnia mój ulubiony krem z serka philadelphia, który smakiem pasuje tutaj idealnie, a dodatkowo dodaje całości odpowiedniego efektu wizualnego. Niezwykłe! A do tego pozwoliło mi uwierzyć, że jednak banany nie są takie złe ;p Co prawda ich konsystencja nadal mnie odstręcza, ale na wszelkie bananowe cuda jestem teraz otwarta ;D

Ciasto bananowo-ananasowe z orzechami – Koliber (tortownica o średnicy 22 cm)

Ciasto:
~ 100 ml oleju 
~ 1/2 szklanki cukru
~ 3 jajka
~ 3 łyżki mleka
~ 2 banany
~ 150 g świeżego ananasa
~ 300 g mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżka cynamonu
~ 70 g orzechów włoskich (lub nawet lepiej-pekan)

Olej przelać do miski. Dodać żółtka, cukier i mleko. Wymieszać wszystko trzepaczką. 
Banany i ananasa pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera i zblendować na puree. Dodać do miski z olejem. Ponownie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, a następnie posiekane drobno orzechy.  Białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45-50 minut w 170 stopniach (w oryginale autorka proponowała podzielenie ciasta na 2 części i przelanie do 2 tortownic tych samych rozmiarów, ja niestety mam tylko jedną, ale jeżeli macie 2 możecie to zrobić i skrócić odrobinę czas pieczenia). Wyjąć i wystudzić. Przekroić na pół (ciasto jest bardzo wilgotne, więc nie mylcie go z zakalcem ;p).

Krem:
~ 125 g serka philadelphia
~ 2 łyżki masła (ok. 40 g)
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
~ 50 g orzechów włoskich (lub pekan)

Masło utrzeć mikserem. Dodać cukier puder i ekstrakt. Wymieszać dobrze mikserem. Przełożyć ciasto i posmarować też całość. Posypać z wierzchu orzechami. Smacznego :)
(Jeżeli uważacie, że ilość kremu to za mało możecie podwoić, ale jak dla nas zmniejszenie do takich proporcji było idealne ;))

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *