Crumble z jabłkami i brzoskwiniami

Zawsze jedząc crumble mam wrażenie, że nie istnieje nic lepszego na świecie. Dla mnie absolutnie bije na głowę wszelkie ciasta, kremy, torty, babeczki itd. Owoce i duża ilość kruszonki z obłędnie rozpuszczającymi się lodami waniliowymi na wierzchu skutecznie pozwalają zapomnieć o otaczającej (mroźnej!) rzeczywistości i przenieść się w błogi raj. Naprawdę, musicie spróbować sami, poprawia nastrój i chęci do życia wracają w mig. Dodatkowym atutem jest błyskawiczność i łatwość przygotowania, więc nawet jak nie macie dużo czasu (np podczas nauki, sesji czy cokolwiek) ten deser jest idealnym rozwiązaniem dla Was, a dodatkowo da Wam mocnego powera do dalszego działania. Polecam :)
 I dodatkowo mega dużo buziaków dla mojego Brainy’ego, która jeszcze ma sesję i musi biedna się uczyć, kiedy ja już mogę sobie leniuchować. Trzymam kciuki cały czas :*

Crumble z jabłkami i brzoskwiniami

  
~ 0,5 kg jabłek
~ 0,5 puszki brzoskwiń (ok. 250 g; kiedy brzoskwinie są w sklepach warto wziąć świeże ;))
~ 75 g masła zimnego
~ 125 g mąki
~ 3 duże łyżki brązowego cukru
~ cynamon
~ lody waniliowe/bita śmietana do podania

Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plastry, brzoskwinie tak samo. Mieszamy je ze sobą dosypując cynamon i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. 
W misce mieszamy masło i mąkę jak na ciasto na zacierki. Dodajemy cukier i wyrabiamy szybko na kruszonkę. Posypujemy owoce. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach (powinno być lekko złote na wierzchu ;)). Podajemy z lodami waniliowymi/bitą śmietaną. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Crumble z jabłkami i brzoskwiniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *