Cukinia faszerowana ricottą i łososiem wędzonym

Na tą mroźną pogodę sprzyjającą wszelkim chorobom i przeziębieniom przyda się coś pełnego witamin, bardzo zdrowego, a jednocześnie delikatnego w smaku i lekkiego. Faszerowaną cukinię przyrządzamy głównie latem, ale jeszcze znalazła się jakaś niewykorzystana sztuka i trzeba było z nią coś wyczarować. Połączenie łososia wędzonego i ricotty już było przeze mnie dobrze sprawdzone (tarty z tymi dodatkami są skazane na sukces! ;p), więc postanowiłam nafaszerować nim cukinię. I okazało się to świetnym pomysłem. Sama potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a smakuje tak delikatnie, kremowo, a jednocześnie wykwintnie. Absolutny mus do zrobienia. Można pokroić na mniejsze części i podać jako przekąskę albo zaserwować w całości i cieszyć się smakiem dłużej. To już pozostawiam do wyboru Wam ;)


Cukinia faszerowana ricottą i łososiem wędzonym 

~ 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
~ 1 dymka ze szczypiorkiem
~ 100 g łososia wędzonego
~ 150 g ricotty
~ 1 czerwona papryka
~ sól, pieprz

Cukinię myjemy dokładnie i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ.
Dymkę ze szczypiorkiem siekamy drobno. Łososia i paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miseczki i dodajemy ricottę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i faszerujemy połówki cukinii. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z pieczywem lub jako przekąskę. Smacznego ;)

Wspomagam odporność

Drukuj



3 thoughts on “Cukinia faszerowana ricottą i łososiem wędzonym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *