Curry z kurczaka

Dziwię się sama sobie, że prowadzę już tyle bloga, a jeszcze nie wstawiłam przepisu na curry z kurczaka, które w okresie jesienno-zimowym bardzo często u mnie gości. Kurczak i curry to jednak niezawodny i przyjemnie rozgrzewający, a do tego w miarę szybki i łatwy. Moje curry to wersja trochę zmodyfikowana, bo tradycyjnie powinny się tu znaleźć mleczko kokosowe i liście kafiru. Jak mi kiedyś wpadną w ręce to na pewno spróbuję, a tymczasem proponuję Wam curry ze składników, które zapewne posiadacie w domu i znajdziecie w każdym sklepie. Marchewka ze swoją lekką słodyczą i papryka z wyrazistością idealnie wpasowują się w te klimaty dając leciutką słodycz. Spróbujcie koniecznie, podane z ryżem jest niezastąpione w zimne popołudnio-wieczory :)

Curry z kurczaka (2 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 2 marchewki (ok. 200 g)
~ 1 papryka (czerwona/żółta)
~ 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
~ 1 łyżka curry
~ 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
~ 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
~ sól pieprz
~ oliwa do smażenia

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Całość posypujemy obficie curry i papryką. Gdy się trochę przesmaży dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, a po paru minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną, a mięso się dobrze przesmaży. Zmniejszamy ogień i dodajemy jogurt. Mieszamy, aby rozszedł się po całości, w razie potrzeby dodajemy więcej. Solimy i pieprzymy na koniec. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :)

Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *