Currywurst

Currywurst to niemiecki specjał, o którym pewnie każdy słyszał, a ten kto odwiedził naszych zachodnich sąsiadów na pewno też spróbował. Sama idea wydaje się niezwykle prosta- podsmażona kiełbaska z sosem pomidorowym z przyprawą curry. W wersji uproszczonej sos pomidorowy to po prostu ketchup wymieszany z curry, ale wiadomo, że pierwsza alternatywa jest o wiele smaczniejsza ;) I właśnie taką przygotowałam dzisiaj dla Was. Choć niemiecka kuchnia nigdy specjalnie mnie nie pociągała to muszę przyznać, że akurat currywurst bardzo mi przypasowała. Najważniejsze to dobrze przesmażyć kiełbaskę i odpowiednio doprawić sos. A przygotowanie jest naprawdę przyjemne i łatwe. A miło zrobić sobie taką małą wycieczkę, kiedy na dłuższe wojaże nie ma czasu. Polecam serdecznie!

Currywurst (2-3 porcje)

~ 300 g kiełbasy (mnie z piersi kurczaka, najlepsza!)
~ 1 cebula
~ 3 duże pomidory
~ 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1-2 łyżeczki curry
~ 1 łyżeczka papryki słodkiej
~ sól, pieprz
~ odrobina oleju

Najpierw na odrobinie oleju podsmażamy kiełbaski z każdej strony, aż będą zarumienione i chrupiące z wierzchu. Zsuwamy je na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy drobniutko posiekane pomidory. Po chwili dodajemy przecier i mieszamy. Gdy wszystko już się połączy doprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucamy na patelnię kiełbaski i mieszamy, aby troszkę się podgrzały i obtoczyły się w sosie. Podajemy z pieczywem lub z frytkami. Smacznego! :)

Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *