Cynamonowiec z jabłkami i orzechami

Jedno z tych ciast, którego przygotowanie to pestka, a w smaku przewyższa niejeden pracochłonny tort. W sezonie jabłkowym (który już wreszcie jest! :D) robię je niezwykle często, bo każdemu smakuje i znika w tempie ekspresowym. Jest idealne. Puszyste, wilgotne, lekko słodkie i takie wspaniale cynamonowe. Uwielbiam je i mogłabym jeść przez cały rok. Spróbujcie sami ;)


Cynamonowiec z jabłkami i orzechami (keksówka 20×11 cm)




~ 5 jajek
~ 200 g cukru
~ 300 g mąki pszennej
~ 150 ml oleju
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka sody
~ 1 łyżka cynamonu
~ 3-4 jabłka (ok. 500-600 g)
~ 50 g orzechów włoskich
~ ew. garść rodzynek

Jajka zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać łyżką z olejem i powoli połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem.
Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz orzechy (i  rodzynki – chociaż ja zawsze robię bez ;)). Przelać do formy wysmarowanej dobrze masłem i przyprószonej bułką tartą. Piec 55 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem i jeść ze smakiem :)



Drukuj



5 thoughts on “Cynamonowiec z jabłkami i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *