Czekoladowe ciasto z burakami bez cukru

Kiedyś nie byłam specjalnie przekonana do ciast z warzywami. Wszyscy dookoła wychwalali pod niebiosa brownie z czerwonej fasoli albo ciasto czekoladowe z cukinią, a ja jakoś się przed nimi wszystkimi wzbraniałam i akceptowałam tylko ciasto marchewkowe. Ale potem zrobiłam absolutnie wyjątkowe brownies z batata i przepadłam, bo okazało się najlepszym brownies w życiu – było mocno czekoladowe, przyjemnie słodkie, mięsiste i niezwykle smakowite. Mój tata, który generalnie jest wrogiem oszukanych ciast i dziwnych wymysłów, nic nie wyczuł i tylko skomentował, że super czekoladowe ciasto! I wtedy zaczęły się chlebki cukiniowe, ciasta dyniowe i jeszcze bardziej marchewkowe ciasta niż zwykłe marchewkowe. Ale nie sądziłam, że zrobię kiedyś czekoladowe ciasto z burakami bez cukru. Moja wersja wygląda trochę keksowato przez mój nie-do-końca-sprawny blender, który niestety przestał radzić sobie z czymś lekko twardszym niż bardzo dojrzały banan. Ale na szczęście ciasto i tak wyszło przepyszne – wilgotne, mocno czekoladowe, słodkie i puszyste. A w miejscach, gdzie nie ma kawałków buraka nie czuć w ogóle jego obecności, ale zapewnia idealną mięsistość i dodatkową słodycz. Naprawdę przecudowne ciasto, które warto spróbować, a na weekend nada się idealnie! Mam wrażenie, że buraki to bardzo niedoceniane warzywa, a są tak smaczne, tanie i zdrowe, że absolutnie powinno się je wynosić na piedestał zamiast omijać w warzywniaku ;-) Zapraszam – czekoladowe ciasto z burakami bez cukru przed Wami :-)

Czekoladowe ciasto z burakami bez cukru

(keksówka 20×11 cm)

~ 180 g upieczonych buraków (z ok. 250-300 g surowych)
~ 2 bardzo dojrzałe banany
~ 2/3 szklanki mąki z ciecierzycy (ok. 100 g)
~ 2 łyżki kakao naturalnego (ok. 20 g)
~ 1 jajko
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż zrobi się miękki). Wyjmujemy i lekko studzimy. Obieramy ze skórki.

Buraki i obrane oraz pokrojone w grubsze plastry banany miksujemy razem blenderem do dokładnego połączenia. Dodajemy mąkę, kakao, jajko, proszek, a następnie ponownie miksujemy. Gdy wszystko się połączy przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub keksówki silikonowej). Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe). Wyjmujemy i studzimy.

Jeżeli macie ochotę możecie zrobić polewę daktylową. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *