Czekoladowy tort bezowy z wisniami

Bardzo słodki, bardzo czekoladowy i bardzo pyszny! Robiony na urodziny mamy. Może wyglądem niezbyt przekonuje (bezę niestety trudno pokroić :(), ale smak rekompensuje wszystko. Czekolada komponuje się z wiśniami, a dzięki śmietanie tort uzyskuje lekki i słodki smak, który bardzo długo pozostanie w naszych ustach :) Pomysł zaczerpnięty z jak zwykle niezawodnych Moich Wypieków z lekkimi modyfikacjami jak zwykle ;) Bardzo polecam, bo tort bezowy to absolutny mus każdego lata :)


Czekoladowy tort bezowy z wiśniami


Beza (4 blaty)
~ 8 białek
~ 1,5 szklanki cukru
~ 2 duże łyżki kakao

Beza nie może stać, więc jeżeli nie posiadacie ekstradużego piekarnika albo dwóch to lepiej przygotowanie bezy podzielić na 2 etapy.  Warto upiec bezy dzień przed podaniem tortu :)
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (lub wykorzystać 2 tortownice o takiej średnicy). 4 białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać 3/4 szklanki cukru cały czas miksując. Na koniec delikatnie wmieszać kakao. Rozprowadzić masę na narysowanych kołach i piec 1 godzinę w 130 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Po 1-2 godzinach studzenia wyjąć i zrobić 2 kolejne blaty identycznie jak poprzednie.

Krem:
~ 500 g śmietany 30%
~ 1 łyżka cukru pudru
~ ok.500 g wiśni (wypestkowanych; z syropu bądź lekko podsmażonych z cukrem)
~ 50 g czekolady deserowej startej

Śmietanę ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier puder. Na pierwszy blat wyłożyć 1/4 śmietany i 1/3 wiśni, powtórzyć z 2 i 3 to samo. Na 4 blacie rozsmarować resztę śmietany i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (przynajmniej 2 godziny!). Zajadać się i zasładzać :>

Drukuj


3 thoughts on “Czekoladowy tort bezowy z wisniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *