fbpx

Dwuskładnikowy omlet z dyni

by Kucharka w baletkach

Dwuskładnikowy omlet z dyni to dla mnie dowód, że najprostsze to bardzo częste najlepsze.

Nie wiem dokładnie, kiedy zakochałam się w dyni. Najpierw jej odmiana zwyczajna niespecjalnie mnie zachęciła. Nie pamiętam w jakiej formie ją jadłam, ale na szczęście na tym moja przygoda dyniowa się nie skończyła. Odkryłam bowiem dynię piżmową, którą męczyłam przez bardzo długi czas i wciąż ją bardzo lubię. Jednak, teraz prym wiedzie lekko karmelowa i niesamowicie mięsista dynia hokkaido. Więcej o odmianach dyni przeczytasz tutaj.

Omlet z dwóch składników jest prosty i szybki, do podania na słodko lub na słono

Dynia hokkaido jest taka smaczna, że mogłabym jeść ją bez niczego. Jednak, nawet kiedy już coś z nią robię są to proste receptury typu pieczone plastry dyni z parmezanem czy najprostszą zupę krem z dyni. Albo właśnie ten najprostszy omlet dyniowy, który istnieje.

Taki omlet często serwuję sobie na weekendowe śniadanie. Można go jeść i na słodko i na słono. Na słodko z twarożkiem, syropem klonowym I masłem orzechowym to bajka. Natomiast z wytrawnych połączeń uwielbiałam go kiedyś z ricottą i szynką parmeńską, a teraz z awokado i pomidorem.

Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje jak mi i sprawdzi się u Ciebie na fit łatwe śniadanie. Zapraszam :)

Dwuskładnikowy omlet z dyni

  • 160 g upieczonej lub ugotowanej dyni hokkaido (czyli ok. 200 g surowej)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Dynię miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej papki (jeśli używasz surowej, upiecz ją najpierw w 200 stopniach do miękkości).

Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je energicznie trzepaczką do połączenia białek i żółtek. Dodajemy dynię. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią całą masę. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy spod już się ściął, a jeśli tak to delikatnie zsuwamy na talerz z pomocą łopatki.

Przekładamy talerz do patelni i szybkim ruchem przykładamy go dk niej, żeby omlet wylądował na niej druga strona. Smażymy jeszcze 3-4 minuty pod przykryciem i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 5 marca 2018 - 16:37

Prosty… niewiele składników a na pewno jest smak :)

Odpowiedz
Natalia 6 marca 2018 - 17:40

Wow, ale fajny! Szkoda, że już nie mam dyni :(

Odpowiedz
Ola 19 października 2024 - 14:28

Mam już zrobione puree z dyni więc ile muszę dać gram już musu?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 7 listopada 2024 - 12:40

Ok. 160 g (100 g surowej dyni zazwyczaj przekłada się na 70-80 g dyni pieczonej / puree dyniowego)

Odpowiedz

Skomentuj

Close