Dwuskładnikowy omlet z dyni

Często najprostsze rozwiązania są najlepsze, czego dowodem jest dwuskładnikowy omlet z dyni, na który Was dzisiaj zapraszam. Naprawdę dziwie się, jak jeszcze zaledwie rok temu mogłam tak bardzo stronić od dyni, kiedy dzisiaj będąc w sklepie i widząc ładną sztukę zastanawiam się, czy doniosę do domu kolejne 2 kg poza tymi 5 już w koszyku :p A dynia jest pyszna zarówno na słodko, jak i na słono, więc omlet poniżej możecie podawać wedle Waszych widzimisię danego dnia ;) Dwuskładnikowy omlet z dyni na wytrawne cudnie będzie smakował z ricottą, szynką parmeńską, mozzarellą czy awokado, a na słodko z twarożkiem, syropem klonowym I masłem orzechowym to bajka! Polecam serdecznie na każdą porę dnia (i nocy też ;)). Zapraszam :)

Ja użyłam dyni piżmowej, ma lekko słodki i orzechowy posmak, ale z klasyczną dynią hokkaido omlet też będzie pyszny :)

Dwuskładnikowy omlet z dyni

~ 200 g surowej dyni
~ 2 jajka
~ sól, pieprz
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości (ok. 35 minut). Studiumy, a następnie rozgniatamy dokładnie widelcem.
Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je energicznie trzepaczką do połączenia białek i żółtek. Dodajemy dynię. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią całą masę. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy spod już się ściął, a jeśli tak to delikatnie zsuwamy na talerz z pomocą łopatki. Następnie przykładamy talerz do patelni i szybkim ruchem przykładamy go dk niej, żeby omlet wylądował na niej druga strona. Smażymy jeszcze 3-4 minuty pod przykryciem i podajemy. Smacznego :)
Drukuj


2 thoughts on “Dwuskładnikowy omlet z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *