fbpx

Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji – wegańskie i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji to wegańskie ciasteczka bez cukru, które świetnie nadadzą się na jesienne wieczory.

Ciasteczka owsiane to zdecydowanie moje ukochane ciastka. Zaczęło się od ciasteczek owsianych z żurawiną i białą czekoladą. Potem pojawiły się przeróżne fit przepisy, jak jabłkowe ciasteczka owsiane czy czteroskładnikowe ciasteczka owsiane.

Tym razem postanowiłam zrobić jesienne ciasteczka owsiane. Musiałam więc wykorzystać do nich moje ukochane jesienne warzywo, czyli dynię. Dynia sprawiła nie tylko, że ciasteczka smakują jak najlepsze jesienne ciasteczka na świecie. Dodatkowo, sprawiła, że nie potrzebne było jajko, żeby skleić wszystkie składniki i wyszły przepyszne fit wegańskie ciasteczka.

Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji to fit ciasteczka bez cukru i bez jajek

Dyniowe ciasteczka owsiane sztuka w dłoni

Powstały przepyszne zdrowe wegańskie dyniowe ciastka owsiane z jagodami goji bez cukru. Są łatwe, pyszne, mięciutkie, słodkie. Idealne do popołudniowej kawki, na deser czy nawet na śniadanie. W środku mają same zdrowe składniki, a idea ciasteczek na śniadanie chyba brzmi kusząco, prawda? ;)

Bardzo polecam użyć do nich dyni piżmowej lub hokkaido. Mają lekko karmelowy smak, który idealnie pasuje do jagód i banana, a dodaje też trochę słodyczy. Ja takie dyniowe ciasteczka mogłabym jeść codziennie i Tobie też polecam. Jesień czasem nie rozpieszcza, ale jesienne smaki pomagają jakoś ją przetrwać ;)

Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji

Drukuj
Liczba porcji: 12 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 103 kalorii 3B, 18W, 3T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 duży dojrzały banan (ok. 160 g miąższu)
  • 150 g puree z dyni piżmowej lub hokkaido (ok. 200 g surowej dyni upieczonej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (ok. 15 g)
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duża garść jagód goji (ok. 20 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (ok. 20 g) 

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Banana miksujemy blenderem z dynią i olejem kokosowym na jednolitą papkę.
  3. Dorzucamy płatki, mąkę, proszek, cynamon, jagody goji i posiekane drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
  4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka.
  5. Pieczemy ok. 17-20 minut.
  6. Wyjmujemy, studzimy i zajadamy. Smacznego :)

Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji w środku

coś na dokładkę?

3 komentarze

Milena 1 listopada 2020 - 10:29

Z przyjemnością spróbuję , tylko żeby się udały :D

Odpowiedz
Ola 2 listopada 2023 - 15:38

Pyszne zdrowe ciasteczka, zrobiłam na próbę i pieke znowu , są bardzo smaczne 👍❤️💕

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 3 listopada 2023 - 16:33

Bardzo się cieszę, też je uwielbiam <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close