Farfalle z botwinką i parmezanem

Za co kochamy dania makaronowe? (Oczywiście poza ich smakiem i uniwersalnością ;p). Że można nimi się bardzo fajnie najeść, a przygotowanie sosu nie zajmuje zazwyczaj więcej niż ugotowanie makaronu. Stąd więc makarony bardzo polecają się na pożywny, szybki obiad w środku tygodnia. Tym razem zapraszam na bardzo sezonową wersję kokardek – farfalle z botwinką i parmezanem. Ostatnio parmezan bardzo często pojawia się u mnie w kuchni – mam wrażenie, że go bardzo nie doceniałam i muszę mu to teraz wynagrodzić :p A do dań makaronowych pasuje idealnie, więc nie dziwię już dlatego Włosi posypują nim spaghetti. Nie ciągnie się jak ser żółty czy mozzarella, a jednak topiąc się nadaje bardzo przyjemną konsystencję całości i wyjątkowy smak. I świetnie komponuje się z botwinką, co polecam sprawdzić samemu :> Tak więc zapraszam na pyszne farfalle z botwinką i parmezanem :)

Farfalle z botwinką i parmezanem

(2 porcje)

~ 100-150 g makaronu farfalle
~ 1 cebula
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 1 duży pęczek botwinki (z buraczkami)
~ 1 mała garść natki pietruszki
~ ok. 65 g parmezanu (w wersji wegańskiej można użyć płatków drożdżowych)
~ sól, pieprz
~ 2-3 łyżki oliwy

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy razem na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekaną botwinkę (liście z łodyżkami i buraczkami). Smażymy ok. 5 minut, aż botwinka zmięknie. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starty parmezan pozostawiając garść na posypanie na wierzchu. Mieszamy i wyłączamy ogień. Po ok. 1 minucie ponownie mieszamy i podajemy. Posypujemy resztą parmezanu i voila. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Farfalle z botwinką i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *