Farfalle z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

Nowy rok i nowe pomysły na makaronowe dania. Naprawdę muszę bardzo powstrzymywać się, żeby makaronu nie jeść codziennie, mam na niego miliony pomysłów, ale jednak staram się jakoś urozmaicać moją dietę ;p Dzisiaj makaron na szybko z pysznym wędzonym kurczakiem, który nadaje daniu odpowiedni posmak, a w połączeniu z pieczarkami i cebulą smakuje jeszcze lepiej. Idealne na szybki bezstresowy obiad :)

Farfalle z wędzonym kurczakiem i pieczarkami (2 porcje)


~ 100 g makaronu farfalle (lub więcej- w zależności od apetytu ;))
~ 1 duża cebula
~ 300 g pieczarek
~ 200 g piersi z kurczaka wędzonej
~ 2 serek topione serowe (ok. 50 g)
~ sól, pieprz
~ zioła prowansalskie
~ oliwa do smażenia

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy do miękkości pieczarek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Następnie wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy lekko pokrojone serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wykładamy na talerze. Z wierzchu można posypać natką pietruszki. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Farfalle z wędzonym kurczakiem i pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *