Pieczone patisony faszerowane soczewicą

Patison to trochę niedoceniane warzywo, zarówno przeze mnie, jak i przez resztę społeczeństwa (a przynajmniej tego, z którym ja mam do czynienia ;p), więc postanowiłam coś w końcu z niego przyrządzić. Z racji tego, że jest pobratymcem cukinii stwierdziłam, że najlepiej spróbować go w postaci zapieczonej i nadzianej pysznościami, od której zaczęła się moja miłość do cukinii. I tak sobie przygotowałam bardzo aromatyczne, sycące i zdrowe pieczone patisony faszerowane soczewicą. Mamy tutaj połączenie bardzo proste 0 soczewica i pomidory – ale w sezonie pomidorowym to warzywo nabiera zupełnie innego charakteru i każde danie z ich udziałem smakuje trochę magią :> A taki warzywny, lekki obiad będzie idealny po weekendzie z cięższymi szaleństwami ;p Zapraszam na pieczone patisony faszerowane soczewicą :)

Pieczone patisony faszerowane soczewicą

(2 porcje)

~ 2 patisony (po ok. 300 g)
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 100 g soczewicy czerwonej
~ 2 pomidory średnie
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
~ 50 g fety
~ 1-2 łyżki oliwy

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Z patisonów odcinamy „kapelusze” i wydrążamy dokładnie łyżką miąższ. Solimy i pieprzymy w środku. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewamy troszkę wody (lub bulionu) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na czas przygotowania soczewicy (ok. 10-15 min).

Cebulkę drobno siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Następnie dorzucamy drobniutko posiekane pomidory i smażymy, aż powstanie piękny sos. Wrzucamy ugotowaną soczewicę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i natką (można użyć świeżej ;)). Dokładnie mieszamy i faszerujemy podpieczone patisony. Na wierzch wysypujemy pokrojoną w kostkę fetę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Podajemy z kaszą/frytkami. Smacznego :)

Drukuj


5 thoughts on “Pieczone patisony faszerowane soczewicą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *