Fit szarlotka z ciastem z twarogu pojawiła się u mnie już kilkukrotnie na przestrzeni ostatnich tygodni. Zostałam obdarowana dużą ilością jabłek, które jakimś cudem nigdy się nie kończą. Jednak na nadmiar jabłek nie mam zamiaru narzekać, bo to zdecydowanie moje ulubione owoce.
Jabłka kocham w każdej postaci. Są pyszne zarówno na surowo, jak i poddane obróbce termicznej miękkie, które nadmiernie jem w owsiankach i plackach. Nie ma u mnie tygodnia bez pieczonej owsianki z jabłkami lub plackami z plastrami jabłek.
Nic dziwnego więc, że równie ochoczo zabieram się zawsze za szarlotki. Najbardziej lubię te pozornie najprostsze z dobrym kruchym ciastem na bazie masła, które smakują najlepiej podgrzane i podane z lodami waniliowymi. Albo po prostu crumble, czyli kruszonkę z jabłkami, którą uwielbiają moi rodzice. I którą zajadamy się nagminnie podczas niedzielnych posiedzień przy kawie.
Fit szarlotka z twarogu to fit szarlotka z lekką sernikową nutką
Ostatnio jednak, poza dużą ilością jabłek, miałam też dużo twarogu. Wymyśliłam więc, żeby zamiast kolejny raz robić sernik z jabłkami, to stworzę coś nowego. I tak powstała przepyszna fit szarlotka z twarogu. To bardziej szarlotka, ale czuć też w niej trochę sernik.
Choć ciasto z twarogu może nie brzmieć zbyt zachęcająco, to zapewniam, że smakuje świetnie. Czuć w nim taką przyjemną delikatną sernikowość i delikatność, co idealnie pasuje do duszonych jabłek z cynamonem. I sprawia, że całość jest naprawdę dobrze zbilansowana. Jednak, kiedy jemy ciasto, nie trzeba się specjalnie przejmować ilością makroskładników ;)
Pokusiłam się już nawet o to ciasto w wersji bezglutenowej. Wykorzystałam moją ukochaną mąkę gryczaną. Nie każdy ją lubi, ale dla mnie jest wręcz idealna do jabłek. Jej nieco cierpki smak idealnie pasuje do soczystych słodkich jabłek i cynamonu. Choć w wersji pszennej ta zdrowa szarlotka też wypada cudnie, to wersja gryczana jest równie smaczna. Jak nie nawet smaczniejsza ;)
Bardzo polecam na weekend i nie tylko. Ja często biorę duży kawał tej szarlotki do pracy jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest fajnie sycąca, nie za słodka i taka cudownie kojąca. Koniecznie spróbuj :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 dojrzały banan (ok. 120 g miąższu)
- 50 g masła orzechowego gładkiego
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej lub gryczanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Jabłka:
- 800 g jabłek (ok. 700 g obranych)
- 40 g daktyli suszonych
- 1 łyżeczka cynamonu
Do podania: zmielony erytrol lub ksylitol
PRZYGOTOWANIE
Jabłka:
- Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, posiekane daktyle i ok. 1/2 szklanki wody.
- Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy.
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Twaróg, obranego banana, masło orzechowe i jajko miksujemy do połączenia blenderem.
- Dodajemy mąki, proszek i sodę. Mieszamy do połączenia dodając podsypując mąką w razie potrzeby.
- 2/3 masy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi rozgniatamy na płaski spód. Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy podsypując mąką.
- Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i pozostałą część ciasta.
- Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Przed podaniem posypujemy zmielonym erytrolem lub ksylitolem. Smacznego :)
9 komentarzy
Ciasta z jabłkami zawsze chętnie jadam. Będę musiała spróbować takiej szarlotki.
Ciekawa wersja szarlotki. Można powiedzieć, że dwa ciasta w jednym. :)
Takiego ciacha jeszcze nie piekłam. Ciekawe połączenie, warto spróbowac
Pierwszy raz słyszę o cieście z twarogu. Będę musiała spróbować. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie
Proszę pani czym mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy??? Pozdrawiam..Anula z Amsterdamu
Najlepszym zamiennikiem byłaby mąka sojowa albo orzechowa. Jednak, do przepisu można użyć w całości mąki pszennej (więc po prostu 150 g) lub, na przykład, ryżowej :)
Brakuje mi rozmiaru blaszki???
Jest obok liczby porcji – blaszka 25×20 cm :)
Czym zastąpić mąkę z ciecierzycy?