fbpx

Fit szarlotka z ciastem z twarogu, czyli słodkie zdrowe ciasto z twarogiem i dużą ilością jabłek

by Kucharka w baletkach

Fit szarlotka z ciastem z twarogu pojawiła się u mnie już kilkukrotnie na przestrzeni ostatnich tygodni. Zostałam obdarowana dużą ilością jabłek, które jakimś cudem nigdy się nie kończą. Jednak na nadmiar jabłek nie mam zamiaru narzekać, bo to zdecydowanie moje ulubione owoce.

Jabłka kocham w każdej postaci. Są pyszne zarówno na surowo, jak i poddane obróbce termicznej miękkie, które nadmiernie jem w owsiankach i plackach. Nie ma u mnie tygodnia bez pieczonej owsianki z jabłkami lub plackami z plastrami jabłek.

Nic dziwnego więc, że równie ochoczo zabieram się zawsze za szarlotki. Najbardziej lubię te pozornie najprostsze z dobrym kruchym ciastem na bazie masła, które smakują najlepiej podgrzane i podane z lodami waniliowymi. Albo po prostu crumble, czyli kruszonkę z jabłkami, którą uwielbiają moi rodzice. I którą zajadamy się nagminnie podczas niedzielnych posiedzień przy kawie.



Fit szarlotka z twarogu to fit szarlotka z lekką sernikową nutką

Fit szarlotka z ciastem z twarogu kawałek obsypany cukrem pudrem na wierzchu ciasta

Ostatnio jednak, poza dużą ilością jabłek, miałam też dużo twarogu. Wymyśliłam więc, żeby zamiast kolejny raz robić sernik z jabłkami, to stworzę coś nowego. I tak powstała przepyszna fit szarlotka z twarogu. To bardziej szarlotka, ale czuć też w niej trochę sernik.

Choć ciasto z twarogu może nie brzmieć zbyt zachęcająco, to zapewniam, że smakuje świetnie. Czuć w nim taką przyjemną delikatną sernikowość i delikatność, co idealnie pasuje do duszonych jabłek z cynamonem. I sprawia, że całość jest naprawdę dobrze zbilansowana. Jednak, kiedy jemy ciasto, nie trzeba się specjalnie przejmować ilością makroskładników ;)

Pokusiłam się już nawet o to ciasto w wersji bezglutenowej. Wykorzystałam moją ukochaną mąkę gryczaną. Nie każdy ją lubi, ale dla mnie jest wręcz idealna do jabłek. Jej nieco cierpki smak idealnie pasuje do soczystych słodkich jabłek i cynamonu. Choć w wersji pszennej ta zdrowa szarlotka też wypada cudnie, to wersja gryczana jest równie smaczna. Jak nie nawet smaczniejsza ;)

Bardzo polecam na weekend i nie tylko. Ja często biorę duży kawał tej szarlotki do pracy jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest fajnie sycąca, nie za słodka i taka cudownie kojąca. Koniecznie spróbuj :) 

Fit szarlotka z ciastem z twarogu, czyli słodkie zdrowe ciasto z twarogiem i dużą ilością jabłek

Drukuj
Liczba porcji: 20 (blaszka 25x20 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 185 kalorii 8b, 28w, 5t, 3bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego
  • 1 dojrzały banan (ok. 120 g miąższu)
  • 50 g masła orzechowego gładkiego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej lub gryczanej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Jabłka:

  • 800 g jabłek (ok. 700 g obranych)
  • 40 g daktyli suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do podania: zmielony erytrol lub ksylitol

PRZYGOTOWANIE

Jabłka:

  1. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, posiekane daktyle i ok. 1/2 szklanki wody.
  2. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy.

Ciasto:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Twaróg, obranego banana, masło orzechowe i jajko miksujemy do połączenia blenderem.
  3. Dodajemy mąki, proszek i sodę. Mieszamy do połączenia dodając podsypując mąką w razie potrzeby.
  4. 2/3 masy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi rozgniatamy na płaski spód. Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy podsypując mąką.
  6. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i pozostałą część ciasta.
  7. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  8. Przed podaniem posypujemy zmielonym erytrolem lub ksylitolem. Smacznego :)
Fit szarlotka z ciastem z twarogu kawałek obsypany cukrem pudrem na talerzu
Fit szarlotka z ciastem z twarogu kawałek obsypany cukrem pudrem na wierzchu ciasta

coś na dokładkę?

9 komentarzy

Klaudia 12 marca 2022 - 08:40

Ciasta z jabłkami zawsze chętnie jadam. Będę musiała spróbować takiej szarlotki.

Odpowiedz
Dorota 13 marca 2022 - 09:28

Ciekawa wersja szarlotki. Można powiedzieć, że dwa ciasta w jednym. :)

Odpowiedz
Ada 15 marca 2022 - 21:44

Takiego ciacha jeszcze nie piekłam. Ciekawe połączenie, warto spróbowac

Odpowiedz
Iza 26 marca 2022 - 20:01

Pierwszy raz słyszę o cieście z twarogu. Będę musiała spróbować. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie

Odpowiedz
Anula 2 marca 2024 - 22:36

Proszę pani czym mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy??? Pozdrawiam..Anula z Amsterdamu

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 7 marca 2024 - 20:20

Najlepszym zamiennikiem byłaby mąka sojowa albo orzechowa. Jednak, do przepisu można użyć w całości mąki pszennej (więc po prostu 150 g) lub, na przykład, ryżowej :)

Odpowiedz
Anna 19 kwietnia 2022 - 17:46

Brakuje mi rozmiaru blaszki???

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 19 kwietnia 2022 - 18:18

Jest obok liczby porcji – blaszka 25×20 cm :)

Odpowiedz
Justi 5 września 2022 - 07:53

Czym zastąpić mąkę z ciecierzycy?

Odpowiedz

Skomentuj

Close