Fit tarta z porami i serem camembert to przepyszna tarta, która smakuje równie dobrze, co tradycyjne tłuste tarty z porami.
W moim rodzinnym domu to ja wprowadziłam tarty na salony. I choć wciąż doceniamy je głównie z mamą, to wśród przyjaciół i mojej drugiej rodziny tarty są bardzo lubiane.
Pamiętam, że moja miłość do tart zaczęła się od niewinnej tarty z cukinii i fetą, która do dziś pozostaje ulubioną tartą mojej mamy. I to była też tarta, która sprawiła, że odkryłam ciasto do tarty na bazie twarogu. A potem zmodyfikowałam je, żeby było fit, ale jednocześnie nie traciło na cudownym smaku.
I ostatnio najczęściej właśnie korzystam z tego przepisu na ciasto do tarty. Jest bardzo łatwy, nie wybrzusza się jak tradycyjny maślany spód i jest naprawdę pyszny. Bardzo zachęcam do spróbowania, bo twarogu w nim w ogóle nie czuć, a jest chrupiący, wyrazisty i bezproblemowy.
Fit tarta z porami i serem camembert na ciepło i na zimno
Fit tarta z porami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrze się trzyma, więc można spokojnie wziąć kawałek w dłoń i nic nie będzie wylatywać. A to nie tylko dzięki ciastu, ale też zwartej konsystencji nadzienia, które też zawdzięczamy serkowi i jajku.
Tradycyjne francuskie quiche do bazy jajecznej, zawsze dorzucają śmietanę. Nie mówię, że to nie smaczne rozwiązanie, ale ja dużo bardziej wolę używać serka ricotta lub zmielonego twarogu. Nie dość, że jest lżejsza i zdrowsza, to moim zdaniem też smaczniejsza.
I ostatnia już warstwa tarty to oczywiście wierzch. Mi do porów najbardziej pasuje ser camembert, ale każdy, który się dobrze roztapia się nada. Można więc to podmienić na pokrewny brie, albo użyć sera mozzarella, cheddara czy sera żółtego.
Mam nadzieję, że ta dietetyczna tarta, która nie smakuje jak dietetyczna, Ci zasmakuje i że wejdzie na stałe do Twojego menu. Ja robię ją regularnie, kiedy tylko mam pod ręką pory i nikt nigdy nie narzeka. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Spód:
- 150 g twarogu zmielonego
- 50 g masła
- 100 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 duże pory
- 2 ząbki czosnku
- 100 g twarogu zmielonego lub 150 g sera ricotta
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 120 g sera camembert
PRZYGOTOWANIE
Wskazówka: warto zacząć od podsmażenia porów z przygotowania nadzienia, a kiedy będą stygły zabrać się za spód
Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy na jednolite ciasto.
- Ciastem wylepiamy dno i brzegi tartownicy lub tortownicy.
- Podpiekamy 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Nadzienie:
- Od porów odcinamy zielone końcówki i dolną część. Resztę kroimy w półksiężyce o grubości ok. 0,5 cm. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i podsmażamy minutkę. Dorzucamy pory i smażymy kilka minut mieszając, aż zmiękną i się lekko zarumienią.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, co jakiś czas mieszając, żeby lekko przestygły.
- Po tym czasie dodajemy twaróg lub ricottę, jajko, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie, żeby dobrze rozprowadzić serek po całości bez pozostawienia grudek.
- Nadzieniem wypełniamy podpieczony spód i wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie ser kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Wykładamy równomiernie na wierzch i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)
6 komentarzy
Porowo-serowa pychota. Ja również uwielbiam tarty. :)
Wow, brzmi pysznie, na pewno spróbuję 🧡
Pyszne! Na zimno też 😀 spód trzyma się dobrze, jest chrupiący i można jeść trzymając w ręce 🙂
Jeszcze żebym wiedziała, co zrobić, żeby boki się trzymały w trakcie pieczenia 🤔
Z drugim razem nawet lepsza! 😀 dziękuję za super przepis 😃
Świetny przepis. Bardzo Ci dziękuję za inspirację. Czy spod powinien być chrupki? Mi wyszedł miękki czy za krótko piekłam? ;)
Sam spód pod ciastem powinien być miękki, a chrupkie brzegi wystające ponad ten spód. Mam nadzieję, że smakowało :)