Granola orzechowa

Odkąd zrobiłam pierwszą granolę tak bardzo pokochałam tą mieszankę (obowiązkowo wykonaną domu, te ze sklepów to nie to samo), że zawsze dbam, aby puszka w szafce była nią wypełniona. Pyszna, szybka i zdrowa, a istnieje mnóstwo wariacji jej przyrządzenia. Można kombinować przeróżnie ze składnikami, proporcjami, dodatkami, i za każdym razem możemy wyczarować jakiś inny smak. Ja w sumie nawet zawsze czekam na ten moment, kiedy puszka będzie prawie pusta, bo to znak, że mogę pokombinować z jakąś nową :> Myślę, że i Wy wpadniecie w ten granolowy szał, bo o to naprawdę nie trudno ;p Dzisiaj proponuję Wam bardzo orzechową granolę, obowiązkowo z kawałkami gorzkiej czekolady. Niebo w gębie :)

Granola orzechowa

~ 2 szklanki płatków owsianych
~ 1 szklanka orzechów włoskich (już bez skorupki ;p)
~ 3-4 łyżki syropu klonowego (lub z agawy)
~ 2 duże łyżki masła orzechowego
~ 1 łyżka cukru brązowego
~ 1 łyżka oleju
~ szczypta soli
~ 50 g rodzynek
~ 50 g czekolady gorzkiej

Orzechy włoskie lekko siekamy i mieszamy z płatkami.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, olej, syrop i sól. Gdy już wszystko się połączy i zacznie się lekko gotować wrzucamy płatki z orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy i całość wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 175 stopniach mieszając 2-3 razy w trakcie pieczenia. Dokładnie studzimy.
Wrzucamy posiekaną czekoladę i rodzynki. Mieszamy i przesypujemy do puszki :)
Love masło orzechowe edycja III

Drukuj



2 thoughts on “Granola orzechowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *