Gulasz wieprzowy z topinamburem

Gulasz wieprzowy z topinamburem , bo było na wegetariańsko z topinamburem, to teraz pora na małe co nieco dla mięsożerców. W jesienno-zimowe miesiące bardzo cenię, i myślę, że podobnie ma też większość, wszelkie gulasze, zupy czy inne dania jednogarnkowe, które w magiczny sposób przywracają nas do normalnego stanu, kiedy wrócimy zziębnięci owiani śniegiem z czerwonymi nosami i potrzebujemy małego zastrzyku ciepła. I dzisiaj właśnie mam dla Was propozycję na taki przepyszny sycący gulasz wieprzowy z topinamburem , który bardzo fajnie komponuje się z polędwiczką wieprzową i majerankiem. Wystarczy dorzucić jeszcze marchewkę, parę łyżek jogurtu i śmietany i można żyć. A smak rekompensuje każdy zimny powiew wiatru i każdą zaspę, którą musieliśmy przeskoczyć na naszej drodze tego dnia ;) Polecam gorąco :)

Gulasz wieprzowy z topinamburem

(2 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 1 średnia polędwiczka wieprzowa lub mięso na gulasz (ok. 250 g)
~ 250 g obranych bulw topinamburu
~ 2 obrane marchewki
~ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany -12 lub 18% ;))
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1 łyżeczka majeranku
~ olej do smażenia

Na odrobinie oleju podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Posypujemy czosnkiem, solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut, aż mięso dojdzie. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę bulwy topinamburu. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu i dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki. Dusimy do miękkości warzyw (ok. 15 minut) na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy majeranek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy, żeby dobrze się wszystko połączyło i podajemy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Gulasz wieprzowy z topinamburem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *