Kasza jaglana a la rafaello

Odkąd zaczęłam studiować i spędzać czasem całe dni na uczelni postanowiłam trochę urozmaicić swoje lunchboxy. I choć kanapka czy bułka z dodatkami, serek wiejski czy owoce nie znudzą mi się chyba nigdy to czasem miło sobie urozmaicić trochę życie, a dodatkowo spróbować nowych rzeczy. Przepis zainspirowany krążącym w necie już od dłuższego czasu kremem rafaello z kaszy jaglanej. W sumie jedyna różnica to taka, że ja kaszy nie blenduję na krem, tylko zostawiam w całości. Ale jak rafaello smakuje w 100 procentach. Dodatkowo kasza jaglana ma super właściwości, więc z takiego lunchboxu płyną same zdrowotne jak i cieszące podniebienie korzyści. Polecam z całego z serca na wynos, do szkoły, pracy na studia czy po prostu jako posiłek czy przekąskę w ciągu dnia. Kasza jest przepyszna i może zastąpić nam niezbyt zdrowe popularne pralinki, które chyba uwielbia każdy ;) Bardzo polecam!

Kasza jaglana a la rafaello (1 porcja)


~ 4 duże łyżki kaszy jaglanej (~ 50 g)
~ 1/4 szklanki wody
~ 1 szklanka mleka
~ 1 łyżeczka stewii (lub 1 łyżeczka cukru opcjonalnie, choć stewia to zdrowszy wybór ;))
~ 2 duże łyżki wiórków kokosowych
~ 2 łyżki płatków migdałowych

Kaszę jaglaną zalewamy wodą i zagotowujemy. Wlewamy mleko i słodzimy stewią. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 20 minut. W razie potrzeby dolewamy troszkę mleka lub wody.
Studzimy.

Kiedy już przestygnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Przekładamy do pudełeczka i z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Zabieramy w drogę i rozkoszujemy się na osłodę pracowitego dnia :)



Drukuj



2 thoughts on “Kasza jaglana a la rafaello”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *