Kokardki z ricotta, papryka i szynką

Nie wiem jak mogłam żyć nie znając ricotty. Jadłam ją już pod wieloma postaciami i chyba nie ma dania, w którym by się nie sprawdziła. Jest lekka, kremowa, puszysta i pyszna. Dzięki niej danie nabiera charakteru i zyskuje niepowtarzalny smak. Dzisiaj prosto, szybko i smacznie, czyli banalne połączenie ricotty, makaronu i paru drobiazgów. Smakowało bardzo. Zresztą jak wszystko z ricottą w nazwie ;)

Kokardki z ricotta, papryka i szynka (2 porcje)

~ 150 g makaronu kokardki
~ 1 cebula
~ 2 duże czerwone papryki
~ 100 g szynki drobiowej w plasterkach
~ 100 g ricotty
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka bazylii suszonej (lub trochę świeżej)
~ 1 łyżka oliwy bazyliowej (zwykła też się nada)

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odsączamy.

Posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojone papryki. Smażymy do miękkości papryki. Dorzucamy makaron i mieszamy. Dodajemy ricottę, sól, pieprz i bazylię. Mieszamy wszystko pięknie i podajemy. Delektujemy się :)


Drukuj



2 thoughts on “Kokardki z ricotta, papryka i szynką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *