Krem cukiniowy

Piszę dość późną porą, więc musi być coś lekkiego. A do tego niezwykle zdrowego i przepysznego. Zupy kremy pokochałam od razu po pierwszym posmakowaniu i często za mną chodzą. Cukiniowy krem to chyba był zresztą pierwszy w mojej karierze, a zainspirowała mnie moja kochana pani od francuskiego Agnieszka. Do dziś mam do niego szczególny sentyment i zawsze kiedy ją robię, przypominam sobie miłe lekcje w moim pokoju z tą panią, która niestety już dawno wróciła do Francji. Bardzo prosty, a niezwykle pyszny i przyjemny. Chyba szkopuł tkwi, aby użyć tutaj właśnie masła. Bez jego nutki nie będzie to samo. Dodatkowo zawsze serwuje ją z podpieczonym chlebem lub grzankami, a do środka wrzucam różne sery pokrojone w kostkę (polecam szczególnię fetę i camemebert). A czasem rozpuszczam pod koniec serek topiony. Możliwości jest wiele, tutaj podaję najważniejszą rzecz, czyli bazę. Kombinujcie i róbcie koniecznie, ten krem nie może się znudzić ;) Polecam serdecznie :)

Krem cukiniowy (2 porcje)

 
~ 1 duża cebula
~ 1 duża cukinia (ok. 500 g)
~ 1 marchewka
~ 1 korzeń pietruszki
~ 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego (z kostki też da radę ;))
~ vegeta
~ 1 duża łyżka masła
~ 50 g serka topionego/sera camembert/fety lub innego

Marchew i korzeń pietruszki gotujemy w bulionie do miękkości.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Wrzucamy cukinię i dusimy aż zmięknie. Wlewamy bulion z marchewką i pietruszką. Całość doprawiamy vegetą. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Możemy teraz dodać serek topiony i mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści lub wyłożyć na talerze i wrzucić pokrojony w kostkę ser. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Krem cukiniowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *