Krem z pomidorow z fetą

Dzisiaj zaczynamy jesień, a na chłodne, deszczowe, jesienne popołudnia i wieczory nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca zupa. Moje ulubione to zupy kremy, są niezwykle aromatyczne i bardzo sycące, a robi się je bardzo szybko. Tym razem prezentuję Wam niezwykły krem pomidorowy, którego świetnym uzupełnieniem będzie odrobina wyraźnej w smaku fety. Jeden z moich ulubionych, co trochę dziwne, bo od pomidorówki zawsze stroniłam i zarzekałam się, że nie lubię, a ten krem mogę jeść codziennie. Spróbujcie koniecznie, jeśli jeszcze nie robiliście ;>

Krem z pomidorów (2 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 0,5 kg pomidorów
~ 1 marchewka
~ 1 pietruszka
~ 0,5 l bulionu drobiowego (z kostki też da radę ;))
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1-2 łyżki oliwy
~ 1 łyżeczka bazylii
~ sól, pieprz
~ 100 g fety

Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie do miękkości.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy do miękkości pomidorów. Dodajemy koncentrat, sól, pieprz i bazylię. Wlewamy bulion z marchewką i pietruszką. Całość miksujemy na gładki krem. Wlewamy porcje do miseczek. Do każdej wsypujemy pokrojoną w kostkę fetę. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Krem z pomidorow z fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *