Kurczak orientalny z warzywami i kuskusem

Już dawno kupiłam przyprawę „Kurczak 5 smaków”, ale jakoś dopiero ostatnio odkryłam jej prawdziwą wartość. Miałam ochotę na coś lekko orientalnego, zdecydowanego w smaku, ale jednocześnie lekkiego i przyjemnego. I takie właśnie jest to danie. Bardzo polecam je w szczególności miłośnikom kuchni chińskiej, bo jednak sos sojowy gra tutaj również istotną rolę. Mnie osobiście efekt naprawdę zachwycił i właściwie mogłabym jeść taki obiad codziennie. Jeden z najlepszych jakie istnieją i o wiele bardziej kuszące niż wszelkie chińskie sieciówki. Bardzo gorąco zachęcam :>

Kurczak orientalny z warzywami i kuskusem (2 porcje)

~ 1 por
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 2 duże marchewki
~ 1 papryka czerwona
~ ok. 6-7 pieczarek średnich
~ 100 g kaszy kuskus
~ przyprawa „Kurczak 5 smaków” (ew. suszony koper włoski, pieprz, zmielone goździki, cynamon, kmin rzymski)
~ sól
~ 5-6 łyżek sosu sojowego
~ olej do smażenia

Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy.
Z pora odcinamy ogonek i zielone liście, kroimy go w półksiężyce i dodajemy do kurczaka. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki. Po chwili dorzucamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy sos sojowy (ilość jaką podałam to raczej „na oko”, trzeba zrobić to tzw metodą „do smaku” i żeby nie było suche ;)). Chwilę zostawiamy na małym ogniu.

Kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut i nakładamy porcje na talerze. Wykładamy przygotowanego kurczaka i podajemy z sosem sojowym do polania (go nigdy za wiele ;p). Smacznego! :)


Drukuj



2 thoughts on “Kurczak orientalny z warzywami i kuskusem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *