Makaron z chorizo, papryką i cukinią

Sycący, pikantny i niezwykle aromatyczny makaron, który z pewnością podbije Wasze serca i ucieszy podniebienia, tak jak moje. Już nieraz wspominałam, że makarony kocham i kilka dni bez jakiegoś dania makaronowego oznacza, że dzieje się coś złego ;p Dzisiaj proponuję Wam miks z moją ulubioną kiełbaską, hiszpańską chorizo, która nadaje całości odpowiedni charakterek i pikanterię. Bez niej nie będzie to samo, jest tutaj niezbędna. Towarzyszą jej tym razem czerwona papryka i cukinia, które idealnie się z nią komponują. Szybki, łatwy i przyjemny obiad, bez zbyt długiego stania „nad garami”, a taką pogodę to chyba bardzo zachęcająco brzmi ;> Zapraszam do stołu, na pewno Wam posmakuje ;)

Makaron z chorizo, papryka i cukinia (2 porcje)

~ 100 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie uszka)
~ 1 duża cebula
~ 100 g kiełbaski chorizo
~ 400 g cukinii
~ 2 średnie czerwone papryki
~ 1 łyżka koncentratu pomidorowego
~ sól, pieprz
~ ostra papryka lub tabasco

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę siekamy, a kiełbaskę kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Wrzucamy do rondelka i smażymy kilka minut (dodatkowy tłuszcz niepotrzebny, bo wytopi się z chorizo ;)). 
Kiedy cebula i kiełbasa są już przesmażone wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Po kilka minutach dodajemy pokrojoną w plasterki, a następnie w ćwiartki cukinię. Smażymy kilka minut do miękkości cukinii. Dodajemy koncentrat i w razie potrzeby odrobinę wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką lub tabasco (z tymi ostatnimi radzę nie przesadzać, bo już sama kiełbaska jest pikantna :>). Wrzucamy makaron, mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego :)

Cukinia 2014

Drukuj



3 thoughts on “Makaron z chorizo, papryką i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *