Makaron ze szpinakiem, brokułami i ricotta

Niebo w gębie! Powstał, bo nie wiedziałam czy połączyć brokuły z ricottą czy szpinak z ricottą czy może ricottę z jeszcze czymś innym. Poszłam na kompromis i wyszło naprawdę przepysznie. Osobiście dla mnie ricotta w połączeniu z wszystkim jest dobra, a z takimi  składnikami to trudno zrobić coś nie niezwykłego ;p Dodatkowym plusem jest szybki czas wykonania i łatwość przepisu, zero kombinacji czy wydziwień, a dodatkowe stresy w trakcie sesji na przykład nie są wskazane ;p


Makaron ze szpinakiem, brokułami i ricottą (2 porcje)

 ~ 100 g makaronu (mi najbardziej pasowałby tutaj penne lub kokardki, musiałam zadowolić się uszkami, bo była na nie promocja ;p)
~ 1 duża cebula
~ 400 g brokułów (świeże lub mrożone, whatever)
~ 400 g szpinaku mrożonego
~ 150 g ricotty
~ 2 duże plastry sera żółtego (ok. 80 g)
~ sól, pieprz
~ gałka muszkatołowa
~ oliwa

Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Różyczki brokuła blanszujemy w osolonej wodzie i również odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Dodajemy brokuły. Doprawiamy i dodajemy ricottę. Wrzucamy makaron. Mieszamy dobrze po czym wrzucamy starty lub pokrojony drobno ser żółty. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i podajemy od razu. Smacznego :) 

Drukuj


6 thoughts on “Makaron ze szpinakiem, brokułami i ricotta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *