Makaronowe kwiatki ze szpinakiem i ricottą na pomidorach

Kiedy nie wiem na co mam ochotę zawsze sięgam po szpinak. A kiedy już jem to wiem, że dobrze wybrałam. Szpinak smakuje mi zawsze i wprawia w lekki błogostan. Pasuje i do ryby, i do kurczaka, i do warzyw, i do makaronu. Do wszystkiego! To danie wczoraj robiłam pierwszy raz i z pewnością do niego wrócę. Kwiatki makaronowe są w środku miękkie, a na zewnątrz fajnie chrupią. Wypełnia je przepyszny szpinakowo-ricottowy farsz (uwielbiam to połączenie!), którego smak dopełniają duszone pomidorki. Po prostu przepyszne. Bardzo polecam :)


Do wykonania potrzebna będzie forma z wgłębieniami do muffinek, którą ewentualnie można zastąpić metalowymi foremkami do tartaletek ;)


Makaronowe kwiatki ze szpinakiem i ricotta na pomidorach (12 kwiatków)




~ 6 płatów makaronu lasagne
~ 400 g szpinaku mrożonego w liściach
~ 150 g ricotty
~ sól, pieprz
~ gałka muszkatołowa
~ 2 pomidory
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka suszonej bazylii
~ ew. starty ser żółty

Płaty makaronu gotujemy al dente (ok. 10 minut) w osolonym wrzątku uważając, aby się nie posklejały. Przelewamy zimną wodą. Osuszamy i każdy kroimy na pół, aby powstały dwa kwadraciki. Powstałe kwadraciki kładziemy na otworach w formie do pieczenia muffinek.

Szpinak rozmrażamy i chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy. Farsz rozkładamy na kwadracikach (kładziemy go pośrodku, aby makaron „wpadł” w dołek i utworzył się kwiatek). Posypujemy startym żółtym serem (ilość wedle uznania ;)) Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

W tym czasie kroimy pomidory i smażymy je kilka minut. Dodajemy przecier i bazylię. Mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu i dusimy. Porcje układamy na talerzu. Na pomidory wykładamy kwiatki. Jemy ze smakiem :)

Drukuj



3 thoughts on “Makaronowe kwiatki ze szpinakiem i ricottą na pomidorach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *