fbpx
Home Dania wegetariańskie Naleśniki z młodą kapustą i twarogiem

Naleśniki z młodą kapustą i twarogiem

by Kucharka w baletkach

Zapowiedziałam jeszcze jedną propozycję na młodą kapustę, więc żeby nie trzymać dalej Was w niepewności i żeby może kogoś zainspirować już teraz mam dla Was przepyszny pomysł na nią :> Czułam, że młoda kapusta ma potencjał do bycia nadzieniem do naleśników i się nie myliłam. A że już sama w sobie bardzo kojarzy mi się z polską kuchnią, stwierdziłam, że to muszą być naleśniki w prawdziwie polskim stylu. Więc pomysł nadszedł od uwielbianych przez większość ruskich i połączyłam kapustę z twarogiem – i powstały naleśniki z młodą kapustą i twarogiem. I muszę powiedzieć, że na pewno powtórzę te naleśniki jeszcze nie raz. Przeszły całkowicie moje oczekiwania! Smakowały równie dobrze, co naleśniki ze szpinakiem czy ruskie, a dodatkowo miały taki przyjemny, delikatny wiosenny smak. Naprawdę naleśniki z młodą kapustą i twarogiem to cudeńka! Jeśli macie ochotę przygotujcie też skwarki z boczku, bo idealnie się tutaj wpasują ;) 

Naleśniki z młodą kapustą i twarogiem

(4 sztuki)

Naleśniki:
~ 100 g mąki pszennej (u mnie razowa)
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1/2 szklanki wody

Jajko lekko ubijamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, mleko i wodę. Dokładnie i energicznie łączymy trzepaczką i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Następnie smażymy 4 naleśniki.

Nadzienie:
~ 1 cebula
~ 1 średnia kapusta (bez głąbu ok. 600 g)
~ 200 g twarogu półtłustego
~ sól, pieprz
~ 1 mały pęczek koperku
~ 1-2 łyżki oleju

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy ok. 10-15 minut podlewając w razie potrzeby wodą, aż stanie się miękka. Solimy i pieprzymy solidnie. Odstawiamy na chwilkę.
Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z kapustą. Naleśniki faszerujemy i składamy w dowolny sposób. Wrzucamy z powrotem na patelnię, żeby stały się chrupiące lub podajemy. Będą idealnie współgrały ze skwarkami lub sosem tzatziki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ania S 6 czerwca 2016 - 14:44

Ciężko mi wyobrazić sobie połączenie kapusty z twarożkiem, ale naleśniki wyglądają bardzo smakowicie :D

Reply
beti 7 czerwca 2016 - 10:06

Bardzo smakowicie wyglądają, młoda kapustkę uwielbiam, ale nigdy nie łączyłam jej jeszcze z twarogiem :)

Reply
Ervisha 7 czerwca 2016 - 13:16

Ciekawe połączenie ;)

Reply
Domowe Potrawy 13 kwietnia 2018 - 07:03

Wspaniałe naleśniczki :-) Pyszny farsz :)

Reply

Skomentuj

Close