Omlet z szynką, pieczarkami, papryką i serem

Omlet z szynką, pieczarkami, papryką i serem moja mama nazwała kiedyś ‚grzybkiem’ i kojarzy mi się z tą nazwą do dziś  Kiedyś jadłam go prawie codziennie, a jego smak bardzo kojarzył mi się z pizzą, która jest o wiele bardziej czasochłonna, a smaki, choć nieco inne, to jednak sobie dorównują. Omlet z szynką, pieczarkami, papryką i serem ma duże wzięcie w mojej rodzinie. Robi się go szybko i sprawnie, a smakuje naprawdę dobrze. Taka miła, ciepła potrawa w sam raz na kolację albo śniadanie (ja jednak wole ta pierwszą opcję, bo u mnie na śniadanie zazwyczaj jakieś owoce są bardziej mile widziane ;)). Ale i tak smakuje cudownie o każdej porze, więc zapraszam serdecznie :)

Omlet z szynką, pieczarkami, papryką i serem

~ 1 cebula mała
~ 1 łyżeczka oliwy
~ 2 duże plastry wędliny (ja użyłam drobiowej)
~ 1/2 czerwonej papryki
~ 8 średnich pieczarek
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ sól, pieprz
~ 1 duży plaster sera żółtego

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojoną w paseczki paprykę.Chwilę smażymy i dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości warzyw i zmniejszamy ogień.

W miseczce widelcem rozkłócamy jajka i dosypujemy zioła, sól i pieprz. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z warzywami i przykrywamy. Gdy omlet się już zetnie z jednej strony przewracamy go na drugą (można najpierw zsunąć go na talerz i po prostu odwrócić go nad patelnią). Gdy już odwrócimy chwilę smażymy, a następnie na połowie omletu układamy plaster sera żółtego i omlet składamy na pół. Trzymamy chwilkę pod przykryciem (aż ser się rozpuści) i zsuwamy na talerz.

Przed podaniem można posypać szczypiorkiem. Super smakuje polany keczupem. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Omlet z szynką, pieczarkami, papryką i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *