Penne z fasolką szparagową, szynką parmeńską i mozzarellą

Kiedy jest środek tygodnia zazwyczaj nie ma się wiele czasu na gotowanie albo jest się na nie za bardzo zmęczonym. Mnie w takich sytuacjach zawsze ratowały makarony, które można było przygotować nawet w 10 minut. I dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne penne z fasolką szparagową, szynką parmeńską i mozzarellą. Szynka parmeńska daje cudowny wędzony posmak i zapach, który sprawia, że całość jest jeszcze smaczniejsza. Dla mnie w sezonie na fasolkę szparagową to zawsze sztandarowe szybkie danie. A zdarza się, że korzystam z niego nawet zimą używając mrożonej fasolki i przypominając sobie lato ;-)

Penne z fasolką szparagową i szynką parmeńską

 
(2 porcje)

~ 100-150 g makaronu penne
~ 1 cebula
~ 5-6 plastrów szynki parmeńskiej (80-100 g)
~ 300 g zielonej fasolki szparagowej
~ 50 g suszonych pomidorów
~ ew. 1 mała czerwona papryka
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 50-60 g)
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ oliwa do smażenia

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.

Z fasolek odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części i blanszujemy ok. 5 minut we wrzącej wodzie. Odstawiamy.

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kawałki poszarpanej szynki parmeńskiej. Smażymy minutkę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Wrzucamy posiekane z grubsza suszone pomidory i fasolkę. Mieszamy ponownie. Dodajemy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na sam koniec dodajemy startą lub pokrojoną mozzarellę. Mieszamy, aż ser się roztopi i rozejdzie po całości. Smacznego :)

 
Drukuj


3 thoughts on “Penne z fasolką szparagową, szynką parmeńską i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *