Penne z młoda kapustą, łososiem i koperkiem

Dzisiaj mój pierwszy upragniony dzień wolności i muszę powiedzieć, że bardzo go potrzebowałam. Miło w końcu zrobić coś dla siebie i nie mieć cały czas nad głową i głowie myśli „powinnaś się uczyć, a nie!”. Na ten pierwszy wpis po powrocie do normalnego świata mam dla Was przepyszną propozycję na wykorzystanie młodej kapusty – penne z młodą kapustą, łososiem i koperkiem. Jak już kiedyś wspominałam u mnie w domu króluje wersja „tylko ugotuj i polej masłem”, ale ja powoli staram się bardziej urozmaicać, więc na pewno od poniedziałku, kiedy w końcu wrócę do domu, będę kombinować. Tym razem połączyłam kapustę z łososiem wędzonym, mozzarellą i koperkiem. A wszystko w zestawieniu z makaronem. Ostatnio w ogóle zauważyłam, że jak już robię coś z makaronu to ląduje tam łosoś. Ale to naprawdę świetne połączenie i raczej szybko mi się nie znudzi :p Penne z młodą kapustą, łososiem i koperkiem wychodzi bardzo delikatna, wiosenna i niezwykle smaczna. A dania makaronowe polecają się na szybkie i bezstresowe obiady, a takie chyba każdy lubi przyrządzać ;)

Penne z młodą kapustą, łososiem i koperkiem

(2 porcje)

~ 100 g makaronu penne (lub 150 g na większy głód ;))
~ 1 cebula
~ 1 mała główka młodej kapusty
~ 100 g łososia wędzonego
~ 200 g pieczarek
~ 1 czerwona papryka
~ 50 g mozzarelli
~ 1 mały świeży koperek
~ 1-2 łyżki sosu sojowego
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Posiekaną cebulę smażymy na oliwie. Wrzucamy posiekane w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pokrojonego łososia. Po kilku  minutach wrzucamy posiekaną w paski kapustę. Całość podlewamy sosem sojowym i dusimy kilka minut, aż kapusta zmięknie.

Po tym czasie dodajemy makaron i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy, żeby rozeszła się po całości. Po paru minutach solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Penne z młoda kapustą, łososiem i koperkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *