Pieczona owsianka z jabłkiem i marchewką

Dzisiaj przywitał nas deszczowy i ciemny poranek, więc chyba warto byłoby go sobie trochę osłodzić przepysznym śniadaniem. Po takim od razu lepiej, nabieramy mocy i chęci, aby mimo niesprzyjającej aury, wstać z łóżka i iść robić niezwykłe rzeczy. Mam dla Was wspaniałą i cudownie aromatyczną owsiankę w klimatach jesiennych. Połączenie marchewki i jabłka zna chyba każdy, a ja nie spotkałam się jeszcze, żeby komuś ono nie smakowało (nawet mój brat je toleruje, a jest chyba najbardziej wybredna osoba na świecie ;p). A żeby było jeszcze bardziej rozgrzewająco i kojąco, to tym razem owsianka w formie pieczonej. Jej aromatu i smaku nic nie przebije. Zapraszam serdecznie :)

Pieczona owsianka z jabłkiem i marchewką (1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 1 średnie jabłko
~ 1 średnia marchewka
~ 0,5 szklanki wody/mleka
~ cynamon (wedle uznania ;))
~ 150 g serka wiejskiego (do podania)

Marchewkę obieramy i ścieramy, a jabłko kroimy w kostkę. Dosypujemy cynamon i płatki. Całość zalewamy wodą lub mlekiem. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Następnie wykładamy serek wiejski i zapiekam jeszcze chwilkę. Podajemy od razu (najlepiej z masłem orzechowym ;>). Smacznego!
Ja zazwyczaj zapiekam owsianki pod wiejskim, bo tak lubię najbardziej, ale jeżeli wolicie możecie podać też z jogurtem czy ricottą. Wszystko zależy od Was ;)

Drukuj


2 thoughts on “Pieczona owsianka z jabłkiem i marchewką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *