Hreczniaki, czyli pieczone kotlety gryczane z surówką z buraków

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i próbować nowych rzeczy. Dość długo przymierzałam się do tych kotletów, bo połączenie twarogu i kaszy gryczanej wydawało mi się troszkę szalone ;p  Ale moje obawy były zbędne, bo hreczniaki wychodzą bajeczne! Miła alternatywa dla tych mięsnych i z pewnością dorównująca smakiem. Podane z surówką z buraków są przepyszne. Bardzo polecam, na pewno i Wam posmakują ;)

Hreczniaki, czyli pieczone kotlety gryczane z surówką z buraków

(2 porcje)

Kotlety:
~ 100 g kaszy gryczanej
~ 1 duże jajko
~ 200 g twarogu półtłustego
~ 1 natka pietruszki
~ sól, pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Lekko studzimy.
Kaszę mieszamy z jajkiem, twarogiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy. Wykładamy porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując kotlety. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Surówka z buraków:
~ 0,5 kg buraków
~ 1 łyżka oliwy
~ sól, pieprz
~ szczypta cukru

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach do miękkości (czas zależy od wielkości buraków). Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce. Wlewamy oliwę, doprawiamy i podajemy z kotletami. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *