Pleśniak z rabarbarem

Weekend, więc pieczemy! Nie wiem jak u Was wygląda z pogodą, ale u mnie niedawno zaświeciło słońce i od razu poczułam chęć do życia (bo pobudka spowodowana okropnym dudnieniem deszczu o okno nie nastawiała zbyt pozytywnie ;p). Dzisiaj mam dla Was przepis, który jest w naszej rodzinie od lat i o dziwo jeszcze się nie znudził. To jest jedno z ciast, które robi nawet moja mama (a odkąd ja zaczęłam piec, całkowicie to porzuciła ;p), kiedy ja jestem na studiach, a tata domaga się o coś słodkiego :D Właściwie można zrobić go z dowolnymi owocami, ale proponuję dzisiaj wykorzystać sezonowo rabarbar, który w połączeniu z dżemem jabłkowym jest naprawdę pyszny. Idealne ciasto na weekend :)

Pleśniak z rabarbarem (blacha 35×25 cm)

Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 4 łyżki cukru
~ 5 żółtek
~ 2-3 łyżki smalcu
~ 3 łyżki cukru
~ 200 g masła lub margaryny
~ 1 mały proszek do pieczenia
~ 1 cukier waniliowy
~ 1 łyżka kakao

~ 300 g rabarbaru
~ 1 dżem jabłkowy (ok. 250 g)

Wszystkie składniki łączymy i formujemy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy równomiernie 1 jasną część, a na nią ścieramy kulkę kakaową. Smarujemy dżemem i posypujemy rabarbarem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Wierzch:
~ 5 białek
~ 1 szklanka cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pod koniec cukier. Wykładamy na upieczone ciasto. Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy ponownie 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :) 

Rabarbalove

Drukuj


1 thought on “Pleśniak z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *