Rafaello

Weekend, więc pora na odpoczynek od codziennych obowiązków i spędzenie miło i przyjemnie czasu. Może nam w tym pomóc również lekkie i słodkie ciasto, czyli Rafaello. Jest to jedno z najdelikatniejszych, najsłodszych i najbardziej puszystych ciast jakie jadłam. Lekki biszkopt i słodki krem z białej czekolady z wiórkami kokosowymi tworzą duet idealny. Jest dużo delikatniejszy niż wersja z krakersami lub herbatnikami, i według mnie właśnie takie powinno być, aby najlepiej oddać smak znanych i uzależniających wręcz pralinek. To ciasto w pełni oddaje ich smak i konsystencję. Polecam każdemu! ;)

Rafaello (blacha 35×25 cm)

 
Biszkopt:
~ 6 jajek
~ 1,5 szklanki cukru
~ 6 łyżek wody
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 szklanka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka, 3/4 szklanki cukru i wodę miksujemy, aż masa stanie się jasna i
puszysta. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec
dodajemy resztę cukru. Białka i żółtka delikatnie łączymy delikatnie i mieszamy ze
zmieszanymi mąkami i proszkiem. Wlewamy do wyłożonej papierem do
pieczenia blachy i pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach Studzimy.

Krem:
~ 500 ml śmietany kremówki (30%)
~ 150 g czekolady białej
~ 2 śnieżki na mleko
~ 150-200 g wiórków kokosowych (wg preferencji ;))
~ 100 g płatków migdałowych

Kremówkę, połamaną białą czekoladę podgrzewamy do rozpuszczenia na małym ogniu. Studzimy i schładzamy w lodówce.

Następnie do śmietany z czekoladą wsypujemy 2 śnieżki i ubijamy wszystko na krem (ok. 5 minut). Dodajemy wiórki i mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Posypujemy migdałami i voila!

Drukuj



5 thoughts on “Rafaello”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *