Risotto z fasolką szparagową i serem camembert – super kremowe

Risotto to kremowy włoski ryż, o którym pewnie słyszał każdy z Was. Na pierwszy rzut oka wydaje się dość niepozorne, ale w tym przypadku cicha woda brzegi rwie. Kiedy raz spróbuje się prawdziwego kremowego risotto z ryżu arborio lub carnaroli już nigdy więcej nie nazwie się potrawy ryżowej a la risotto z ryżu białego czy brązowego risotto, bo czuje się, że ta nazwa to trochę taka kulinarna świętość. Ja dzisiaj proponuję Wam jeszcze bardziej kremowe risotto niż zwykłe za sprawą dużej ilości sera – risotto z fasolką szparagową i serem camembert przed Wami. Specjalnie przed robieniem go zaopatrzyłam się w wielki worek ryżu arborio, który miał starczyć na długo, ale teraz wiem, że tak nie będzie ;-) Risotto wychodzi bardzo aromatyczne, kremowe, ciągnące z lekko chrupiącą fasolką sprawiającą, że całość nie jest mdła. Dla mnie risotto z fasolką szparagową i serem camembert to takie comfort food, które najlepiej smakuje wieczorem, kiedy nic tak dobrze nie smakuje, jak kaloryczne tłuste potrawy i słodycze ;-) Ale do lunchboxa też się nada, a dobrze smakuje nawet na zimno ;-)

Risotto z fasolką szparagową i serem camembert

(2 porcje)

~ 100-150 g ryżu (arborio/carnaroli najlepiej)
~ 1 cebula
~ 1-2 łyżki masła
~ 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego
~ 1/2 szklanki białego wina
~ 250 g fasolki szparagowej
~ 1/2 serka camembert (ok. 60 g)
~ sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na roztopionym maśle ok. 3 minuty. Następnie wrzucamy ryż i smażymy ok. 1 minutkę. Dolewamy bulion z winem, zmniejszamy ogień na średni i zostawiamy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i dodajemy do risotto w połowie gotowania (czyli po ok. 10 minutach). Zostawiamy pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając na ok. 10-15 minut (w razie potrzeby dolewamy kilka łyżek wody).

Gdy ryż i fasolka są już miękkie, a risotto w miarę „kremowe” całość solimy i pieprzymy oraz dodajemy pokrojony w kostkę camembert. Mieszamy na średnim ogniu, aż ser się ładnie roztopi. Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do kurczaka / tofu czy białej ryby. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *