Sałatka selerowa

Lekko zmieniony popularny klasyk, który chyba najczęściej zastępuję tradycyjną sałatkę jarzynową. Dla mnie osobiście jest najlepszą sałatką, jaką jadłam, więc jak kupię kurczaka wędzonego i seler to gości na moim talerzu kilka razy w tygodniu. Jest naprawdę pyszna! Zamiast kurczaka wędzonego można również dać zwykłą pierś odpowiednio przyprawioną i podsmażoną – w tej wersji jest równie smaczna, chociaż inna. Można ją zrobić warstwowo (seler, kukurydza, kurczak, jabłko, jogurt, jajka, ser starty na wierzch), będzie się pięknie prezentować na stole.  Polecam gorąco i zapraszam do stołu :)

Sałatka selerowa (duża porcja)

~ 1 pierś z kurczaka wędzona (ok. 300 g, można dać podsmażoną zwykłą)
~ 1 słoiczek selera konserwowego (370 ml)
~ 3 jajka
~ 100 g sera żółtego
~ 1 jabłko (ok. 80 g)
~ 1 por
~ 1 mała puszka kukurydzy
~ 150 g jogurtu naturalnego (jakiś gęsty najlepiej ;))
~ sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę.
Pierś kroimy w kostkę, por w półksiężyce, a ser żółty ścieramy. Seler i kukurydzę odsączamy. Jabłko obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jogurt. Doprawiamy i odstawiamy, aby się przegryzła. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Sałatka selerowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *