Sałatka z karmelizowanym burakiem, Newellą i fetą

Dość długo nie doceniałam buraków, a teraz mogłabym je jeść codziennie. Dla mnie nie potrzebują nawet żadnych przypraw, same upieczone to już istna poezja :) Ale przepisu na pieczonego buraka raczej nie wstawię, ale stanowi on doskonały punkt zaczepienia, gdyż odpowiednia kombinacja z pewnymi składnikami może dać cudowne efekty. Jeżeli jeszcze nie poznaliście połączenia buraków i fety to czas najwyższy. Jedno z pierwszych „burakowych”, w których się rozsmakowałam i takie, do którego z chęcią wracam. Tym razem obok tego zgranego duetu ląduje zdecydowana w smaku i bardzo smaczna Newella, a wszystko dopełnia nutka dressingu miodowo-balsamicznego. Czy to wszystko nie brzmi już pysznie? A jest jeszcze o wiele lepsze! Bardzo zdrowo, bardzo pysznie i bardzo ładnie. Zapraszam do stołu :)

Sałatka z karmelizowanym burakiem, Newellą i fetą (2 porcje)

~ 1 opakowanie mieszanki sałat (polecam z roszponką <3)
~ 1 opakowanie Newelli wędzonej (200 g)
~ ok. 400 g buraków
~ 100 g fety
~ 2 łyżki miodu
~ 4 łyżki octu balsamicznego
~ sok z 1/2 cytryny
~ 1 łyżeczka oliwy
~ sól, pieprz

Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (nie podaję czasu, bo zależy od wielkości, ale nawet dość małe potrzebują przynajmniej godziny ;)). Studzimy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Miód, ocet, sok z cytryny mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Newellę i plastry buraka maczamy w tej mieszance i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Resztę dressingu wlewamy do mieszanki sałat i mieszamy dokładnie. Wykładamy porcje na talerze. Na wierzchu układamy podsmażone plastry buraka i Newelli. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Smacznego! :)

Gotuj z Newellą

Drukuj



4 thoughts on “Sałatka z karmelizowanym burakiem, Newellą i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *