Sałatka z kuskusem i smażonym tofu

Z każdym kolejnym daniem z tofu zakochuję się w nim coraz bardziej. Najczęściej, co prawda, ląduje u mnie w pęczotto lub z makaronem i w duecie z sosem sojowym, ale tym razem postanowiłam wypróbować go w nowej wersji i wyszła naprawdę przepyszna sałatka. Tofu zamarynowane w occie winnym z odrobiną miodu i usmażone zyskuje wspaniały smak i aromat, a w połączeniu z kuskusem, sałatą i świeżymi pomidorkami (polecam gatunek lima, jest świetny!) smakuje wspaniale. Jednocześnie lekko i sycąco. Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do tofu, to czas najwyższy :) Gorąco polecam :)

Sałatka z kuskusem i smażonym tofu (2 porcje)

 
~ 2 kostki tofu naturalnego (ok. 360 g)
~ 2 łyżki octu winnego
~ 1 mała łyżeczka miodu
~ 4-5 łyżek kuskusu
~ 1 opakowanie mieszanki sałat (użyłam z rozszponką)
~ 4 małe pomidory (lima)
~ 0,5 czerwonej papryki
~ 2 łyżki jogurtu naturalnego
~ szczypiorek
~ sól, pieprz

Tofu kroimy w plasterki. Wkładamy do miseczki. Ocet winny mieszamy z miodem i polewamy tofu. Odstawiamy na przynajmniej 10 minut. Po tym czasie plasterki sera smażymy.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo (ok. 8 minut). Zalewamy zimną wodą i obieramy. Kroimy w drobną kosteczkę.
Paprykę kroimy drobną kostkę.

Sałaty mieszamy z ugotowaną kaszą, jajkami, papryką i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy porcje do miseczek. Na wierzchu układamy zgrillowane tofu i pokrojone w plasterki pomidory. Posypujemy szczypiorem i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


5 thoughts on “Sałatka z kuskusem i smażonym tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *