Sernik z kawałkami czekolady na spodzie brownie

Ciasto, które po prostu musi wyjść i wpasuje się w gusta każdego. Mocno czekoladowy, lekko zakalcowaty spód i delikatna, puszysta masa serowa z kawałkami czekolady (polecam użycie czekolady z ciastkami oreo bo pasuje tutaj idealnie!). Niebo w gębie. Zresztą połączenie czekolada+twaróg zawsze wychodzi :> Bardzo krzepi w śniegową pogodę :>

Sernik z kawałkami czekolady na spodzie brownie (tortownica, średnica ok. 22 cm)


Spód:
~ 100 g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
~ 100 g masła lub margaryny
~ 3/4 szklanki cukru
~ 100 g mąki pszennej
~ 2 jajka

Do rondelka włożyć połamaną czekoladę i masło. Rozpuścić na małym ogniu i lekko ostudzić.
W mikserze ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodawać łyżka po łyżce czekoladę miksując cały czas. Dodać mąkę i połączyć wszystko. Przelać do tortownicy. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć.

Masa serowa:
~ 500 g mielonego twarogu
~ 3/4 szklanki cukru
~ 2 jajka
~ 1 białko
~ 100 g jogurtu naturalnego
~ 100 g czekolady mlecznej (polecam bardzo tą z ciastkami oreo!)

Twaróg miksujemy z cukrem, jajkami i białkiem. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wylewamy na upieczony spód. Pieczemy 1,5 godziny w 130 stopniach w kąpieli wodnej – na 1 poziom niżej wkładamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy i wyjmujemy. Studzimy.

Jeżeli chcecie można jeszcze polać polewą czekoladową na wierzchu, ale ja stwierdziłam, że wolę tym razem bez ;)


Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *